2024-10-29 Oropouchefeber, Kuba

Amerikanska CDC har utfärdat en nivå 2-varning med anledning av ett pågående utbrott av Oropouchefeber på Kuba.

Oropouchefeber är en virusinfektion som sprids genom bett av via bett av Culicoides-knott, men som också kan överföras av Aedes och Culex-myggor. Symtomen börjar vanligtvis 4-8 dagar efter att ha blivit biten och kan inkludera feber, frossa, huvudvärk, muskel- och ledvärk, yrsel, magsmärtor, kräkningar, utslag eller ljuskänslighet.

Det finns en möjlighet att Oropouchevirus kan överföras till fostret under graviditeten, och ge upphov till fosterdöd och missbildningar (mikrocefali) – på samma sätt som zikavirus. Resenärer bör därför vidta åtgärder för att skydda sig mot myggbett.

Då Kuba nu betraktas som utbrottsområde (till skillnad från andra länder i regionen där man under 2024 identifierat oropouchevirus), bör gravida kvinnor om möjligt undvika att resa till landet så länge utbrottet pågår. Då regnperioden på Kuba (maj – oktober) närmar sig sitt slut kan man anta att smittspridningen kommer att minska under de kommande månaderna.


Informationen på denna sida är senast updaterad 2024-10-29.

©ProSanis Sverige AB. ProSanis bedriver även konsultverksamhet inom smittskydd och internationell folkhälsa och psykoterapi.

2024-10-18 Nya brittiska rekommendationer om Qdenga®

Brittiska UK Health Security Agency och dess Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) har nu publicerat sina länge aviserade rekommendationer rörande vaccination mot denguefeber. I sina nya rekommendationer betonar man att nyttan av att vaccinera resenärer är att förhindra allvarlig infektion hos personer som tidigare haft dengue, men man avråder från att vaccinera individer som inte tidigare haft dengue, med anledning av möjlig risk för svårare infektion om senare smittad med denguevirus 3 och 4.

Man skriver (vår översättning): ”Qdenga®-vaccinet rekommenderas inte för seronegativa individer (dvs. de som inte har några tecken på tidigare dengueinfektion (…). Försöksdata är för närvarande otillräckliga för att ge en rekommendation för dessa individer. JCVI har vidtagit en försiktighetsstrategi för sina råd till brittiska resenärer, på grund av en teoretisk risk för svår denguefeber om en seronegativ individ vaccineras och därefter exponeras för denguevirus DENV3 eller DENV4.”

De brittiska rekommendationerna är i linje med dem från svenska infektionsläkarföreningen och WHO i att betona den möjliga risken för svårare infektion med DENV3 och DENV4 hos tidigare seronegativa individer som vaccinerats. Även Reserådet har förordat en viss försiktighetsprincip i våra vaccinrekommendationer även om vi inte gör en total avrådan för vaccination av seronegativa individer såsom våra brittiska kollegor..


Informationen på denna sida är senast updaterad 2024-10-28.

©ProSanis Sverige AB. ProSanis bedriver även konsultverksamhet inom smittskydd och internationell folkhälsa och psykoterapi.

2024-10-17 Vaccinationssäsongen mot influensa och covid-19 har börjat

Den 15 oktober startade den nationella vaccinationsinsatsen mot influensa  och covid-19. Insatsen riktar sig till personer >65 år och personer i vissa medicinska riskgrupper oavsett ålder. En del regioner och kommuner kan redan dessförinnan ha påbörjat vaccinationerna på särskilda boenden SÄBO.

Liksom inför tidigare säsonger är de båda vaccinerna uppdaterade för att matcha cirkulerande virusvarianter.

Årets tetravalenta influensavacciner ( innehåller denna säsong två influensa A- och två influensa B-stammar:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09
  • A/Thailand/8/2022 (H3N2)
  • B/Austria/1359417/2021
  • B/Phuket/3073/2013

Säsongens covid-19 vaccin är uppdaterad att täcka JN.1-familjen i omicron-subvarianten.

Då riskgrupperna överlappar kan det övervägas att samtidigt vaccinera relevanta delar av denna målgrupp mot pneumockockinfektion och RSV.


Informationen på denna sida är senast updaterad 2024-12-04.

©ProSanis Sverige AB. ProSanis bedriver även konsultverksamhet inom smittskydd och internationell folkhälsa och psykoterapi.

2024-10-15 Mässlingsutbrott globalt

Trots effektiva vaccin fortsätter mässling att ge upphov till svåra utbrott, som också har relevans för internationella resenärer. Sedan början av året har närmare 60 länder rapporterat större utbrott av mässling (se karta nedan).

Länder med större utbrott av mässling under 2024 (Källa: CDC). Klicka på bilden för större karta.

Det är viktigt att resenärer till dessa länder har fullgott vaccinskydd mot mässling. Inför resa till områden med pågående mässlingepidemi och därmed stor risk för mässling kan MPR-vaccin rekommenderas som skydd mot mässling redan från och med 6 månaders ålder.


Informationen på denna sida är senast updaterad 2024-10-17.

©ProSanis Sverige AB. ProSanis bedriver även konsultverksamhet inom smittskydd och internationell folkhälsa och psykoterapi.

2024-10-08 Oropouchefeber, Guyana och Dominikanska Republiken

Amerikanska CDC har lagt till Guyana och Dominikanska Republiken på listan över länder där Oropouche-virus har överförts 2024. Andra drabbade länder är Bolivia, Brasilien, Colombia, Kuba och Peru.

Oropouchefeber är en virusinfektion som sprids genom bett av via bett av Culicoides-knott, men som också kan överföras av Aedes och Culex-myggor. . Symtomen börjar vanligtvis 4-8 dagar efter att ha blivit biten och kan inkludera feber, frossa, huvudvärk, muskel- och ledvärk, yrsel, magsmärtor, kräkningar, utslag eller ljuskänslighet.

Det finns en möjlighet att Oropouchevirus kan överföras till fostret under graviditeten, och ge upphov till fosterdöd och missbildningar (mikrocefali) – på samma sätt som zikavirus. Resenärer bör därför vidta åtgärder för att skydda sig mot myggbett. Gravida resenärer bör om möjligt undvika att resa till utbrottsområden under regnperioden (se respektive landssida).


Informationen på denna sida är senast updaterad 2024-10-14.

©ProSanis Sverige AB. ProSanis bedriver även konsultverksamhet inom smittskydd och internationell folkhälsa och psykoterapi.