2025-06-17 Denguefråga från välinformerad kund

Fråga: Fått följande fråga från en kund ”

Jag och hustrun tillbringar ett par månader varje vinter i oika länder i Sydostasien. Vi bor på enklare hotel/ dykfirmor. Vi är medvetna om behovet av myggskydd, men det blir alltid några stick. Med tanke på att enbart 1 av 4 smittade med Dengue får symptom är mörkertalet stort. Vi har under dessa 20+ år i Sydostasien inte haft något typiskt influensaliknande insjuknande men väl andra perioder med allmänt illabefinnande några dagar en och annan kortvarig feber men inte mer än så. Man kan ju undra om man/ vi haft dengue eller ej med tanke på vaccinet. Vi har ju passerat de 60 så vi måste ju tänka till här. Risken för att få allvarlig Dengue ökar ju vid multipel smitta. Vaccinet är ju bäst om du haft Dengue en gång tidigare.  Om man haft Dengue så kanske ökar sannolikheten för att få vaccin trots ålder 60+. Finns ens möjligheten att kolla ett serumprov? och med tanke på korsreaktioner med andra Flaviavirus lönar det sig?”

Svar: Det låter som en mycket välinformerad kund, vilket underlättar ett informerat beslut. Jag skulle resonera så här. Efter så många säsonger i Sydostasien är sannolikheten stor för att man har exponerats för denguevirus även utan några uppenbara symptom. Med tanke på fortsatta långvariga vistelser tycker jag vaccination generellt kan vara motiverat. Sen kommer åldersfaktorn. Hög ålder är inte en kontraindikation mot vaccination, mer ett observandum att det inte finns några effekt- eller säkerhetsdata att luta sig emot för denna åldersgrupp. Deras aktiva liv tyder på att detta är två friska aktiva, men också högexponerade, pensionärer, vilket skulle motivera vaccination. Tycker inte man behöver göra dengueserologi.


Informationen på denna sida är senast updaterad 2025-06-18.

©ProSanis Sverige AB. ProSanis bedriver även psykoterapi och konsultverksamhet inom smittskydd och internationell folkhälsa.