Information till den som vaccinerats
Vad är BCG-vaccination?
BCG är ett vaccin som skyddar mot tuberkulos (TBC), en allvarlig infektionssjukdom som framför allt drabbar lungorna men även kan påverka andra delar av kroppen. Vaccinet innehåller en försvagad form av tuberkelbakterien (Mycobacterium bovis) som inte orsakar sjukdom men hjälper kroppen att bygga upp ett skydd mot infektionen.
Varför erbjuds BCG?
I Sverige ges BCG-vaccin till barn och vuxna som har ökad risk att utsättas för tuberkulossmitta, till exempel vid nära kontakt med personer från länder där sjukdomen är vanlig, eller om man planerar att vistas längre tid i sådana områden. Det är ett sätt att skydda sig själv mot att utveckla allvarlig TBC.
Vad händer efter injektionen?
Vaccinet ges med en ytlig injektion strax under huden, oftast på överarmens utsida. Några veckor efter vaccinationen brukar det bildas en liten knöl på injektionsstället. Den kan bli röd, svullen och efter en tid öppna sig och bilda ett sår. Såret läker långsamt och kan ibland vätska lite innan det torkar in och lämnar ett litet ärr – detta är en normal reaktion och visar att vaccinet har haft effekt. Läkningen kan ta flera månader.
Hur ska injektionsstället skötas?
Låt området vara i fred och håll det rent. Tvätta försiktigt med vatten och mild tvål om det blir smutsigt, men undvik att täcka med plåster eller bandage i onödan, eftersom det kan fördröja läkningen. Undvik att klämma, peta eller riva på såret. Det är viktigt att området får luft och hålls torrt. Vid behov kan man använda löst sittande kläder för att undvika skav.
När ska man kontakta sjukvården?
Om området blir mycket rött, ömt, svullet, börjar lukta illa eller om du får feber och känner dig sjuk, bör du kontakta vården. Det är ovanligt med komplikationer, men det är viktigt att få bedömning om reaktionen verkar kraftigare än väntat.
Har du frågor är du alltid välkommen att vända dig till den vårdpersonal som gett dig vaccinet.