BCG-vaccination

Information till den som vaccinerats

Du kan nyligen ha fått besked om att ett tuberkulintest (PPD, Mantoux) utfallit negativt och  att Du därför kan sakna skydd mot tuberkulos. 

Eftersom tuberkulos fortfarande är en vanlig sjukdom i många utvecklingsländer kan ett vaccinationsskydd möjligen vara av värde för dem som kommer att vistas i sådana länder under lång tid. Vaccination rekommenderas också ibland för nyanställda inom svensk sjukvård och för personer som kommer i kontakt med tuberkulossjuka. WHO rekommenderar inte att de som vaccinerats någon gång i livet ges ytterligare en dos. 

Om Du är frisk, inte är gravid och inte har nära kontakt med någon som är särskilt infektionskänslig kan Du vaccineras. 

Vaccinationen sker genom att levande tuberkulosliknande (ofarliga) bakterier sprutas in i huden. Dessa bakterier förökar sig lokalt och stimulerar kroppen till ett försvar. Eftersom bakterierna liknar ”riktiga” tuberkulosbakterier stimuleras också kroppens försvar mot ”riktig” tuberkulos. 

Så småningom (efter några veckor – någon månad) blir kroppens försvar så aktivt att vita blodkroppar söker sig mot vaccinationsstället och bildar en varfylld blåsa. Denna blåsa spricker upp men ofta fortsätter varbildningen i ytterligare några veckor innan såret läker med ärrbildning. 

När såret vätskar sig kan Du fortfarande duscha och bada som vanligt men täck gärna sårområdet med en kompress och undvik att bada i en bassäng med tillsatt klor. Byt till en ren torr kompress efteråt.