Information till resenärer och allmänheten
Smittämnet och smittvägar
Rotavirus är ett virus som orsakar diarré och är särskilt vanligt bland spädbarn och småbarn. Viruset sprids främst via avföring och förorenade händer, föremål och ytor, men det kan också smitta via droppar från luftvägarna. Det är mycket motståndskraftigt och kan överleva länge på ytor och föremål, vilket gör det svårt att förhindra smittspridning enbart med hygienåtgärder. Det krävs bara en liten mängd virus för att smitta någon. Rotavirus är mycket smittsamt och orsakar ofta utbrott på daghem och sjukhus, särskilt på avdelningar för barn och äldre.
Sjukdomsbild
Efter en inkubationstid på 1–4 dagar börjar sjukdomen plötsligt med kräkningar och magkramper, följt av frekventa, vattniga diarréer och ibland lätt feber. Diarrén kan leda till uttorkning, som är den vanligaste och allvarligaste komplikationen. Sjukdomen varar oftast 3–7 dagar och läker vanligen ut av sig själv, men vissa barn kan få komplikationer som kramper eller, i mycket sällsynta fall, hjärninflammation. Förstagångsinfektioner är ofta allvarligare än senare infektioner, eftersom upprepad kontakt med viruset ger gradvis bättre immunitet. Barn under två års ålder är särskilt utsatta, och för tidigt födda barn har en högre risk att drabbas av svår sjukdom. Även vuxna kan smittas, särskilt de som vårdar sjuka barn, men sjukdomen är oftast lindrigare.
Infektioner hos vuxna förekommer mer sällan, även om de inte är ovanliga hos personer som vårdar eller kommer i kontakt med barn med rotavirusorsakad gastroenterit. Personer >70 år kan drabbas av svårare sjukdom.
Det finns inte någon specifik behandling mot rotavirus, utan behandling riktar sig mot symptomen med vätskebehandling för att förhindra uttorkning. De flesta barn kan behandlas i hemmet.
Förekomst och riskgrupper
Rotavirus är en av de vanligaste orsakerna till diarrésjukdom hos små barn över hela världen. I Sverige är det den vanligaste orsaken till sjukhusvistelse för diarré bland barn under fem år, även om dödsfall är mycket sällsynta. I låginkomstländer är sjukdomen däremot en av de främsta orsakerna till diarrérelaterade dödsfall hos barn, eftersom tillgången till behandling och vaccin är begränsad. 2013 orsakade rotavirus globalt cirka 215 000 dödsfall bland barn under 5 års ålder (se figur).
Utbrott är vanliga under vinterhalvåret i Europa, med en topp mellan december och april. Riskgrupper inkluderar barn under två år, för tidigt födda barn, barn med låg födelsevikt eller nedsatt immunförsvar, och äldre personer över 70 år.
Hur man skyddar sig
Vaccination är det mest effektiva sättet att skydda barn mot rotavirus. Vaccinet ges som en del av det svenska barnvaccinationsprogrammet sedan 2019 och består av två eller tre doser beroende på vaccintyp. Vaccinationen ges oralt, med start vid 6–8 veckors ålder, och skyddar mot allvarlig diarré orsakad av rotavirus. Vaccinet tolereras väl men kan i sällsynta fall orsaka en komplikation som kallas tarminvagination. Vaccination rekommenderas särskilt för för tidigt födda barn, eftersom de är extra känsliga för rotavirusinfektion.
God hygien, som noggrann handtvätt och rengöring av leksaker och ytor, kan minska risken för smitta men är ofta otillräckligt på egen hand, eftersom viruset är mycket motståndskraftigt. Vid utbrott är det viktigt att isolera smittade barn för att förhindra spridning, särskilt på daghem och sjukhus. Om ett barn får diarré och kräkningar bör föräldrar vara uppmärksamma på tecken på uttorkning och ge extra vätska. Vid svårare fall krävs vätskeersättning eller behandling på sjukhus.