Pest

Information till resenärer

Pest är en allvarlig bakterieinfektion som orsakas av Yersinia pestis. Sjukdomen är dödlig om den inte behandlas. Bakterien sprids främst genom bett från infekterade loppor, särskilt pestloppan (Xenopsylla cheopis) och människoloppan (Pulex irritans). Lopporna får bakterien från gnagare som råttor, möss och murmeldjur, som fungerar som reservoarer. Smittspridning till människor sker ofta i samband med utbrott bland gnagarpopulationer.

Pestloppan (Xenopsylla cheopis).

Andra sätt att bli smittad är genom att röra vid vävnader från infekterade djur, till exempel under jakt eller slakt, eller att andas in droppar från en person eller ett djur med lungpest. Lungpest är den enda formen av pest som kan spridas direkt mellan människor via hosta eller nysningar.

Utbrott av pest sker vanligtvis i områden där människor lever nära gnagare, särskilt i fattigare miljöer på landsbygden.

Till sidtoppen

Symtomen varierar beroende på vilken typ av pest man får, men inkubationstiden är vanligen 1–6 dagar:

Böldpest (vanligast): Uppstår efter ett loppbett. Ger snabbt hög feber, frossa, huvudvärk och svullna, smärtsamma lymfkörtlar nära bettstället. Körtlarna kan utvecklas till bölder som brister och töms på var.

Brusten böld vid böldpest.

Septisk pest: Uppstår om bakterien sprids till blodet. Ger hög feber, buksmärtor, blödningar i huden och andra organ, och kan orsaka svarta, döda områden på fingrar och tår (”svarta döden”).

Vävnadsdöd vid septisk pest.

Lungpest: Sprids via inandning av bakterier. Ger snabbt feber, frossa, hosta med blodiga upphostningar och andningssvårigheter. Utan behandling är lungpest nästan alltid dödlig.

Obehandlad böldpest utvecklas ofta till septisk pest, vilket ökar dödligheten. Lungpest har det snabbaste och mest dödliga förloppet om behandling inte sätts in omedelbart.

Pestbakterien är känslig för många olika antibiotika och sjukdomsförloppet kan brytas vid tidigt insatt behandling.

Pest förekommer i många delar av världen, främst i Afrika, Asien och Amerika (se karta). Områden där pest är endemisk inkluderar:

  • Afrika: Flest fall förekommer i Demokratiska republiken Kongo och Madagaskar, där årliga utbrott sker från september till april.
  • Asien: Mongoliet rapporterar återkommande fall.
  • Amerika: Små utbrott har rapporterats i västra USA, särskilt i områden med murmeldjur och andra gnagare.

Globalt rapporterades cirka 4 420 fall av pest mellan 2010 och 2018, men det faktiska antalet tros vara högre på grund av bristande rapportering.

Områden där pest förekommer endemiskt i gnagarpopulationer med risk för utbrott.

Vanliga resenärer löper mycket låg risk att drabbas av pest. De som vistas på landsbygden i drabbade områden, särskilt under utbrott, har en högre risk. Specifika riskgrupper inkluderar:

  • Personer som hanterar djur, som jägare, veterinärer och djurskötare.
  • Resenärer som bor i områden med stora gnagarpopulationer, särskilt om många råttor nyligen har dött.
  • Personer som vistas nära någon med lungpest, särskilt i trånga utrymmen.
  • Fältarbetare och andra som riskerar kontakt med loppor eller infekterade djur.

Det finns inget kommersiellt vaccin mot pest. Följande åtgärder kan minska risken att drabbas:

  • Skydd mot loppor: Använd insektsmedel och täckande kläder i områden med pestutbrott. Undvik att komma i kontakt med vilda gnagare eller deras loppor.
  • Undvik infekterade djur: Hantera inte döda eller sjuka djur, och håll avstånd till husdjur som kan ha ätit döda gnagare.
  • Följ hygienrutiner: I områden där lungpest förekommer är det viktigt att följa vårdhygieniska regler och använda skyddsutrustning som munskydd vid misstänkt smitta.

Om du har haft nära kontakt med någon med lungpest eller varit i ett område med pestutbrott, kan förebyggande antibiotikabehandling vara aktuellt.