Mpox (apkoppor)

Information till resenärer

Mpox, tidigare känt som apkoppor, är en virusinfektion orsakad av monkeypoxvirus (MPXV), ett virus i samma familj som smittkoppsviruset. Virusets naturliga reservoar är djur, och människor smittas ofta genom kontakt med infekterade djur i Väst- och Centralafrika.

I det globala utbrottet 2022–2023 spreds viruset huvudsakligen via nära hudkontakt, särskilt genom sexuell överföring bland män som har sex med män (MSM). Virus kan också spridas via luftvägsdroppar, kyssar och kontakt med sår eller kroppsvätskor. Smittorisken är hög vid nära fysisk kontakt.

Under 2024 identifierades en ny variant, MPXV klad I, i Centralafrika. Denna sprids inte bara sexuellt utan även vid vardagsnära hudkontakt, särskilt bland barn, kvinnor och män i samma hushåll. Smitta från djur till människa har också rapporterats.

För den klassiska formen av mpox är tiden från smitta till symtom (inkubationstiden) oftast 12 dagar (kan variera mellan 5 och 21 dagar). Symtomen börjar med feber, trötthet, huvudvärk, muskelvärk och ibland svullna lymfkörtlar. Efter några dagar utvecklas ett utslag som ofta börjar som upphöjda knottror och övergår till vätskefyllda blåsor och slutligen sår som torkar ut och bildar skorpor. Utslagen kan förekomma över hela kroppen, inklusive handflator, fotsulor och slemhinnor i mun och könsorgan.

De flesta patienter återhämtar sig inom 2–4 veckor. Komplikationer som bakteriella hudinfektioner, ögoninfektion och hjärnpåverkan kan förekomma, särskilt hos barn och personer med nedsatt immunförsvar. Under utbrottet 2022–2023 var sjukdomsförloppet oftast lindrigt, men den nya afrikanska varianten har visat sig vara allvarligare och har orsakat dödsfall, särskilt bland utsatta grupper.

Behandlingen är främst symtomlindrande och understödjande. Ett antiviralt läkemedel är godkänt i Europa för allvarliga fall, men används inte rutinmässigt i Sverige.

Mpox har sitt ursprung i Väst- och Centralafrika, där det tidigare orsakat lokala utbrott. Det globala utbrottet 2022 började i Europa och spreds via MSM-nätverk till över 100 länder. Under detta utbrott rapporterades cirka 98 000 fall och 203 dödsfall. I maj 2023 förklarades utbrottet under kontroll, men enstaka fall fortsätter att rapporteras.

I slutet av 2023 började en ny variant av MPXV klad I spridas i Afrika, med fall rapporterade i bland annat Demokratiska republiken Kongo, Rwanda, och Kenya. Denna variant har också identifierats i länder utanför Afrika, inklusive Sverige och Thailand, vilket visar på en fortsatt global spridning.

Länder där MPXV klad I och/eller klad II har upptäckts t.o.m. 14 augusti 2024.

Särskilda riskgrupper innefattar:

  • Män som har sex med män och deras nära kontakter.
  • Resenärer till länder och områden med pågående utbrott, och som där har sexuell eller annan nära hudkontakt med människor som kan ha smittats.
  • För de afrikanska varianterna: jägarbefolkning i tropiska regnskogar i Väst- och Centralafrika samt sjukvårds- och laboratoriepersonal.

Ett vaccin, IMVANEX® (även känt som Jynneos®), är godkänt i EU för skydd mot mpox. Vaccinet skyddar med cirka 85 % effektivitet. Det kan ges till både friska individer och personer med nedsatt immunförsvar.

  • Förebyggande vaccination (PrEP) rekommenderas bl.a. till män som har sex med män (MSM) med flera sexuella kontakter, sexarbetare och personer som ska resa till högriskområden och där vara särskilt riskutsatt, t.ex. hälso- och sjukvårdspersonal, verksamma i flyktingläger, biståndsarbetare eller andra som kommer att vistas i geografiska områden med pågående smittspridning av mpox i samhället, och ha nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhället
  • Postexpositionsprofylax (PEP) bör ges inom 4 dagar efter exponering och är aktuell för nära kontakter, inklusive hushållsmedlemmar, vårdpersonal och andra som haft direktkontakt med en smittad person.

Vaccination ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare. Vaccinet är inte aktuellt för vanliga resenärer utan särskild risk.

Generella råd till resenärer innefattar:

  1. Följ Utrikesdepartementets råd inför resa.
  2. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till. Information om var spridning av mpox pågår finns på Folkhälsomyndighetens utbrottssida.
  3. Följ de lokala anvisningarna i det land som du vistas i för hur du ska agera om du får tydliga symtom på mpox som smärtsamma blåsor och sår. Tänk på att om du har fått symtom på mpox eller annan smittsam sjukdom medan du är utomlands kan regler i landet du befinner dig i medföra att du nekas hemresa tills du inte längre bedöms kunna smitta andra.
  4. Om du befinner dig i ett område som har pågående spridning av mpox, undvik nära kontakter, som till exempel nära hudkontakter.
  5. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående spridning av mpox.
  6. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i ett område där spridning av mpox pågår.
  7. Undvik att resa om du har tydliga symtom på mpox som smärtsamma blåsor och sår.