Information till resenärer
Smittämnet och smittvägar
Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV) är ett virus i coronavirusfamiljen som upptäcktes första gången 2012 i Saudiarabien. Viruset tros ha sitt ursprung i fladdermöss men sprids till människor främst genom kontakt med dromedarkameler, som fungerar som den huvudsakliga smittkällan. MERS-CoV orsakar en allvarlig luftvägsinfektion, känd som Middle East Respiratory Syndrome (MERS).
Smittspridning mellan människor sker främst vid nära kontakt, till exempel inom samma hushåll eller i vårdmiljöer. Detta har framför allt setts i samband med sena diagnoser hos svårt sjuka patienter, särskilt efter medicinska procedurer som genererar aerosoler. Smitta kan också ske via ytor som kontaminerats med viruset. Det finns inga säkra bevis för att personer utan symtom kan sprida viruset.
Sjukdomsbild
Inkubationstiden från smitta till symtom är vanligtvis 5 dagar men kan vara mellan 2 och 13 dagar. Sjukdomen börjar ofta med feber, hosta och andningsbesvär. Hos yngre och tidigare friska personer kan symtomen vara milda, men cirka hälften av fallen utvecklar en allvarlig lunginflammation med andningssvikt och blodtrycksfall. Andra symtom som buksmärtor, illamående, kräkningar och diarré kan också förekomma.
MERS har en hög dödlighet, cirka 35–40 % av de symtomatiska fallen. Äldre personer och de med kroniska sjukdomar som diabetes eller hjärtsjukdom har en högre risk för allvarlig sjukdom och dödsfall.
Förekomst och riskgrupper bland resenärer
MERS-CoV är vanligt förekommande hos dromedarkameler i Mellanöstern, Afrika och Sydasien. Sedan 2012 har totalt 2 622 fall och 953 dödsfall rapporterats globalt. De flesta fall har registrerats i Saudiarabien, men sjukdomen har även påträffats i andra länder i Mellanöstern, såsom Jordanien, Förenade Arabemiraten, Qatar och Oman.
Exportfall har också rapporterats till Europa, Asien, Afrika och Nordamerika. De flesta av dessa fall har varit kopplade till smitta inom vårdinrättningar eller direkt kontakt med kameler.
Risken för MERS-CoV är generellt låg för resenärer, men ökar i följande situationer:
- Kontakt med kameler eller deras kroppsvätskor, till exempel vid utfodring, rengöring eller slakt.
- Konsumtion av opastöriserad kamelmjölk eller dåligt tillagat kamelkött.
- Vård av en person med bekräftad MERS-infektion.
- Besök på sjukhus eller vårdinrättningar i drabbade områden.
- Underliggande sjukdomar som diabetes, lungsjukdomar eller nedsatt immunförsvar ökar risken för svårare sjukdom vid smitta.
Riskgrupper bland resenärer
Risken att bli smittad är generellt låg för resenärer men kan öka i följande fall:
- Resa till områden där fall nyligen har rapporterats;
- Direkt eller indirekt kontakt med kameler (inklusive kadaver, kroppsvätskor, sekret, urin, rått kött, kamelspillning) eller med personer som deltar i djurrelaterade aktiviteter (t.ex. utfodring, rengöring, slakt, förlossning, mjölkning)
- Kontakt med personer som har haft kontakt med kameler;
- Konsumtion av opastöriserad kamelmjölk, kamelurin eller felaktigt tillagat kött
- Nära kontakt med en person med diagnosen MERS-CoV (särskilt hög risk)
- Slutenvårds- eller öppenvårdsbesök på vårdinrättningar i ett drabbat område
- Underliggande medicinskt tillstånd (kroniska sjukdomar eller immunsuppression).
Risken att få allvarligare sjukdom vid smitta är förhöjd hos:
- Äldre personer;
- Gravida kvinnor;
- Rökare;
- Personer med nedsatt immunförsvar.
Hur man skyddar sig
Om du åker till drabbade länder, särskilt om du är äldre individer och eller har underliggande hälsotillstånd kan du skydda dig genom att:
- undvika fysisk kontakt med kameler eller deras spillning;
- undvika konsumtion av opastöriserad kamelmjölk eller dåligt tillagat kamelkött;
- undvika kontakt med produkter som kan ha förorenats av kameler;
- tvätta dig noga med tvål och vatten efter besök på gårdar eller marknadsområden;
- undvika personer som har haft kontakt med kameler om dessa är sjuka med luftvägssymtom.