Information till resenärer
Smittämnet och smittvägar
Meningokocksjukdom är en allvarlig bakteriell infektion som orsakas av Neisseria meningitidis, även känd som meningokocker, som finns i olika serogrupper; A, B, C, W och Y. Bakterien sprids genom små droppar i luften när någon hostar, nyser eller genom nära kontakt, exempelvis kyssar eller delning av bestick eller flaskor. Den kan finnas i näsan och halsen hos friska personer utan att orsaka sjukdom, vilket kallas bärarskap. Bärarskap är relativt vanligt och förekommer hos cirka 10 % av befolkningen, men bara en liten andel av dessa utvecklar sjukdom.
Smittrisken inom familjer är tämligen begränsad (2–4 fall per 1 000 hushållsmedlemmar i riskzonen). Denna risk är dock 500 till 800 gånger större än i den allmänna befolkningen.
Sjukdomsbild
I vissa fall kan bakterien spridas till blodet och orsaka allvarliga tillstånd som blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation (meningit). Sjukdomen börjar ofta snabbt med symtom som hög feber, huvudvärk, illamående, nackstelhet och ljuskänslighet. Hudutslag i form av små röda prickar (petekier) kan vara ett tecken på meningokocksepsis. I de mest allvarliga fallen leder sjukdomen till chock, multiorgansvikt och död.
Även med snabb behandling är dödligheten hög, upp till 10–15 %. Bland de som överlever kan cirka 20 % få bestående skador, som hörselnedsättning eller neurologiska problem.
Förekomst
Meningokocksjukdom förekommer över hela världen (även i Sverige), men risken är högst i vissa delar av Afrika söder om Sahara, i det så kallade meningitbältet, där epidemier inträffar regelbundet under torrperioden. Resenärer till dessa områden, särskilt under perioder med ökad smitta, rekommenderas vaccination. Epidemier har även rapporterats i andra delar av världen, såsom Asien, Mellanöstern och Amerika.
Pilgrimer som deltar i Hajj eller Umrah i Saudiarabien är särskilt utsatta, eftersom trängsel i stora folksamlingar ökar risken för smitta. Saudiarabien kräver att alla pilgrimer är vaccinerade mot meningokocker och kan uppvisa ett intyg om vaccination med ett s.k. konjugatvaccin som skyddar mot serogrupperna A, C, W och Y.
Ungdomar som studerar eller bor tätt tillsammans, exempelvis på universitet, internat eller internationella arrangemang som scoutläger, har också en ökad risk. Dessa grupper rekommenderas vaccination inför vistelser i länder där vaccination mot meningokocker ingår i de nationella vaccinationsprogrammen.
Hur man skyddar sig
För resenärer och andra i riskgrupper finns effektiva vacciner som skyddar mot flera av de vanligaste serogrupperna av meningokocker:
- Menveo® och Nimenrix® skyddar mot serogrupperna A, C, W och Y. Dessa är s.k. konjugatvacciner och kan ges till barn så unga som 6 veckor (Nimenrix®) eller 2 månader (Menveo®). En dos ger skydd i flera år.
- Bexsero® och Trumenba® är specifika vacciner mot serogrupp B, som är vanlig i Europa. Bexsero® ges i två doser, medan Trumenba® kräver tre doser.
Vaccinationen bör planeras i god tid före resan för att ge tillräckligt skydd. För pilgrimer som reser till Saudiarabien måste vaccinationen vara utförd minst 10 dagar före ankomst och vara giltig i upp till 5 år.
Förutom vaccination är god hygien och att undvika nära kontakt med sjuka personer viktiga förebyggande åtgärder. Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten och undvik att dela drycker, mat eller andra föremål som kan överföra bakterier.
Om du har nära kontakt med någon som insjuknat i meningokocksjukdom, exempelvis en familjemedlem, kan antibiotika ges som förebyggande behandling för att minska risken att själv bli sjuk. Detta är särskilt viktigt om det finns små barn, äldre eller personer med nedsatt immunförsvar i närheten.