Information till resenärer
Smittämnet och smittvägar
Melioidos är en allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Burkholderia pseudomallei. Denna bakterie finns naturligt i jord och vatten och förekommer framför allt i tropiska och subtropiska områden som Sydostasien, Sydasien och norra Australien.
Människor smittas oftast genom direktkontakt med förorenad jord eller vatten, särskilt om huden har småsår eller skador. Infektionen kan också ske genom att andas in vattenaerosoler eller genom att dricka förorenat vatten. Risken för smitta från en annan person eller ett djur är mycket låg och har rapporterats i endast några få fall.
Under perioder med kraftig nederbörd eller översvämningar ökar risken för att bakterierna sprids i miljön, vilket gör att fler människor utsätts.
Sjukdomsbild
Inkubationstiden från smitta till symtom är vanligtvis 1–21 dagar, men symtom kan ibland uppträda flera månader eller år efter exponering. Sjukdomen kan visa sig på många olika sätt, från en lokal infektion med bölder och sår till en allvarlig spridning i kroppen (sepsis). Symtomen beror på var infektionen sitter och kan inkludera feber, muskelsmärta, huvudvärk, hosta, andningssvårigheter, magont och viktminskning.
Vid spridning i kroppen kan bakterier orsaka bölder i inre organ som lever, mjälte och njurar, samt infektion i lungor och hjärna. Hos barn i Thailand är infektion i spottkörtlarna vanligt. Dödligheten är hög, särskilt i områden med begränsad sjukvård, men med snabb behandling och modern intensivvård är dödligheten cirka 10 %.
Förekomst och riskgrupper bland resenärer
Melioidos är utbredd i tropiska och subtropiska regioner, särskilt i Sydostasien (som Thailand och Malaysia) och norra Australien. Bakterien har också hittats i delar av Amerika, Karibien och Afrika. Globalt tros över 165 000 människor drabbas varje år.
I riskområden är sjukdomen vanligare under regnperioder och efter översvämningar, eftersom bakterierna då sprids lättare i jord och vatten. Resenärer som tillbringar kort tid i endemiska områden kan också bli smittade, särskilt vid aktiviteter som innebär kontakt med jord eller vatten.
Se även information och kartor på informationssajten melioidosis.inf.
Personer som är mest utsatta för att smittas inkluderar resenärer som går barfota eller arbetar i jord eller vatten, särskilt efter kraftiga regn, men även äventyrsresenärer, ekoturister och biståndsarbetare i tropiska områden.
Personer med underliggande sjukdomar som diabetes, alkoholberoende eller lungsjukdom löper ökad risk för att utveckla sjukdom efter exponering, men också svårare sjukdomsbild.
Hur man skyddar sig
Det finns inget vaccin mot melioidos, så förebyggande åtgärder är viktiga. Om du vistas i riskområde kan du skydda dig genom att:
- undvika kontakt med jord eller lerigt vatten, särskilt efter kraftiga regn;
- skydda öppna sår, skärsår eller brännskador (vattentäta bandage för att förhindra att skadad hud kommer i kontakt med jord eller vatten);
- noggrant tvätta noggrant alla öppna sår som kommit i kontakt med jord och vatten utomhus;
- bära skyddsskor och skyddshandskar vid trädgårds- och jordbruksarbete;
- bära vattentäta stövlar under och efter översvämningar eller stormar för att förhindra infektion genom fötter och underben;
- undvika att dricka obehandlat vatten och äta dåligt tillagad eller rå mat.