Mässling

Information till resenärer och allmänhet

Mässling är en mycket ssmittsam virusinfektion, en av de mest smittsamma infektionerna som finns. Smittan överförs från person till person via andningsdroppar eller luftburen spridning i slutna utrymmen. Viruspartiklar kan finnas kvar i luften i upp till två timmar efter att en smittad person har lämnat platsen. Människor är den enda naturliga värden för viruset, vilket innebär att en global utrotning av mässling är möjlig med tillräckligt hög vaccinationstäckning.

Smittade personer är smittsamma från fyra dagar innan till fyra dagar efter att utslagen har brutit ut. I hushåll och på institutioner kan smittspridningen nå över 90 % bland ovaccinerade individer.

Mässlingssymtom börjar med ett förstadium cirka 11–12 dagar efter smitta. Det varar i 2–4 dagar och kännetecknas av feber, hosta, snuva och röda ögon. Små vita fläckar (Koplik-fläckar) kan synas i munslemhinnan och är unika för mässling. Efter 3–7 dagar utvecklas ett rött utslag som börjar i ansiktet och sprider sig ner över kroppen. Utslagen bleknar efter 4–7 dagar i samma ordning som de uppstod.

Komplikationer är vanliga och inkluderar öroninflammation, lunginflammation och diarré. Allvarligare komplikationer, som hjärninflammation (encefalit) är ovanliga men kan ge livslånga skador eller leda till död. Små barn och vuxna löper högst risk för komplikationer, särskilt i områden med dålig hälsovård.

Subakut skleroserande panencefalit (SSPE) är en progressiv neurologisk sjukdom orsakad av mässlingsvirus, vilken vanligtvis uppträder 5–10 år efter återhämtning från den primära infektionen. SSPE visar sig som mental och motorisk försämring, som kan utvecklas till koma och död. SSPE förekommer i ≈1 av var 5 000 rapporterade mässlingsfall. Andelen är högre bland barn yngre än 5 år.

Mässling är en av de viktigaste infektionssjukdomarna i mänsklighetens historia. På grund av dess höga smittsamhet var infektion med mässlingvirus nästan universell före införandet av mässlingsvaccin. Det beräknas att mässling har orsakat mer än 2 miljoner dödsfall över hela världen varje år precis innan den utbredda användningen av mässlingsvacciner.

Mässlingsvaccination har drastiskt minskat sjukdomens förekomst och dödlighet globalt, men trots detta orsakar mässling fortfarande betydande sjukdomsbörda i många delar av världen. Under 2022 nådde endast 71 % av världens barn den rekommenderade andra dosen av mässlingsvaccin, långt under de 95 % som krävs för att skapa flockimmunitet. Sedan pandemin har utbrott rapporterats i många länder med låg vaccinationstäckning, ofta i områden med vaccinskepsis eller begränsad tillgång till hälsovård.

Resenärer kan exponeras för mässling i vilket land som helst där viruset fortfarande cirkulerar. Länder med låg vaccinationstäckning utgör särskilda riskområden.

Antalet rapporterade mässlingfall från juli till december 2023, WHO.
Antal rapporterade mässlingfall från juli till december 2023, WHO. För större bild: klicka här.

I Sverige ges mässlingsvaccin som en del av MPR-vaccinet (mässling, påssjuka, röda hund) vid 18 månaders ålder och i årskurs 1–2. Tillgängliga vaccin inkluderar Priorix® och M-M-RvaxPro®. Vaccinet ger ett mycket effektivt skydd, men för att säkerställa immunitet rekommenderas två doser.

För resenärer till områden med pågående utbrott kan MPR-vaccin ges redan från 6 månaders ålder, även om skyddet är mer effektivt från 9 månaders ålder och uppåt. Barn som vaccineras före 12 månaders ålder bör ändå få sina ordinarie doser vid 18 månader och i skolan.

Biverkningar av vaccinet är oftast milda, som lokal irritation och feber, medan allvarliga biverkningar är mycket sällsynta.

Om du ska resa till ett område med pågående mässlingsepidemi och saknar fullständigt vaccinationsskydd, är det viktigt att vaccinera dig innan avresa. Rådfråga en vaccinationsmottagning för att säkerställa att ditt skydd är komplett.