Malaria

Information till resenärer

Malaria är en parasitsjukdom med global utbredning i tropiska och subtropiska områden, främst i Afrika, Central- och Sydamerika, Asien och Oceanien. Sjukdomen orsakas av parasiter från släktet Plasmodium, där de vanligaste arterna som infekterar människor är Plasmodium falciparumP. vivaxP. malariae och P. ovale. I Sydostasien kan malaria även orsakas av P. knowlesi, som normalt infekterar apor. För de flesta malariaarter är människor den enda reservoaren. Smitta sker oftast genom bett av infekterade Anopheles-myggor, som är mest aktiva mellan skymning och gryning. I vissa fall kan smitta också överföras via blodtransfusion, delade sprutor, organtransplantation eller från mor till barn under graviditet eller förlossning.

När en infekterad mygga biter en människa injiceras parasiterna i blodet och transporteras till levern där de förökar sig och sprids vidare till röda blodkroppar. Symtomen uppstår när infekterade blodkroppar brister och frisätter parasiter i blodbanan. Denna cykliska frisättning orsakar malariafeber, som kan följa ett regelbundet mönster beroende på parasitarten. För P. vivax och P. ovale kan vissa parasiter stanna kvar i levern som vilande s.k. hypnozoiter och orsaka återfall månader eller till och med år efter den initiala infektionen.

Symtomen på malaria kan variera beroende på parasit och individens immunitet. Inkubationstiden (tid från smitta till symtom) är vanligtvis mellan 7 och 28 dagar för P. falciparum, men kan vara upp till ett år eller längre för P. vivax och P. ovale. Sjukdomen börjar ofta abrupt med feber och frossa, följt av svettningar och utmattning. Febern kan återkomma i cykler om 1–3 dagar, men i allvarliga fall, särskilt vid P. falciparum, kan symtomen vara ihållande med hög feber, huvudvärk, illamående, muskelvärk och förvirring.

Utan snabb behandling kan allvarlig malaria leda till livshotande komplikationer som njursvikt, andningssvikt, kramper och koma. Misstänkt eller bekräftad malaria, särskilt P. falciparum, är en medicinsk nödsituation som kräver akut behandling. Försenad diagnostik och behandling är en vanlig orsak till dödsfall bland resenärer.

Malaria är en av världens mest utbredda infektionssjukdomar och ett stort folkhälsoproblem i tropiska och subtropiska områden. Enligt WHO uppskattades cirka 250 miljoner fall och över 600 000 dödsfall till följd av malaria under 2022, varav de flesta inträffade i Afrika söder om Sahara. Infektioner med P. falciparum dominerar i Afrika och Sydostasien, medan P. vivax är vanligast i Amerika. I Europa rapporteras årligen omkring 6 000–7 000 fall av importerad malaria, varav majoriteten är infekterade i Västafrika. De flesta europeiska fall är kopplade till resor för att besöka släkt och vänner i endemiska områden.

Malariaöverföring sker främst i Afrika, Central- och Sydamerika, Asien och Oceanien (se kartorna nedan samt landsinformationen). Mer än 90% av alla fall inträffar i Afrika (främst Västafrika), där också majoriteten av alla kroniska bärare av parasiten finns.

Resenärer med störst risk för exponering och infektion är de som besöker släkt och vänner i malariaområden, långtidsresenärer och utlandsstationerade samt gravida kvinnor. Resenärer som besöker släkt och vänner tenderar att ha en felaktig riskuppfattning och är ofta mindre benägna att använda malariaprofylax. Gravida kvinnor löper högre risk för svår sjukdom och bör undvika resor till malariaområden om möjligt.

Om du ska resa till ett område där malaria förekommer är det viktigt att du förbereder dig väl. Här är de viktigaste sakerna du behöver veta och göra:

Myggskydd: Undvik myggbett

Anopheles-myggor, som sprider malaria, är mest aktiva från skymning till gryning. För att minska risken för myggbett, följ dessa råd:

  • Sov under myggnät: Använd ett myggnät som är impregnerat med långverkande myggmedel. Se till att nätet täcker hela sängen och är helt utan hål. Detta är särskilt viktigt för barn och gravida kvinnor.
  • Bär skyddande kläder: Använd långärmade tröjor, långa byxor, strumpor och stängda skor. Ljusa kläder är att föredra, eftersom mörka färger attraherar myggor.
  • Använd myggmedel: Applicera myggmedel med DEET (20–50 %) på all exponerad hud och kläder. Det skyddar i flera timmar. Följ alltid instruktionerna på förpackningen och applicera myggmedel efter solskydd om du använder båda.
  • Välj rätt boende: Bo i rum med luftkonditionering eller fönster och dörrar som har myggnät. Om luftkonditionering saknas, använd fläktar för att minska myggans aktivitet.
Malariaprofylax: Förebyggande medicinering

Läkemedel för att förebygga malaria är en viktig del av skyddet. Vilken medicin som passar bäst beror på vart du reser, din hälsa och eventuella andra mediciner du tar. Vanliga alternativ är:

  • Atovakvon/proguanil (Malarone): Tas dagligen från en dag före avresa till en vecka efter hemkomst. Detta är ett vanligt förstahandsval som är väl tolererat.
  • Doxycyklin: Tas dagligen från en dag före avresa till fyra veckor efter hemkomst. Detta är också effektivt mot andra sjukdomar men kan ge magbesvär och ljuskänslighet.
  • Meflokin (Lariam): Tas en gång i veckan, men det kan ge biverkningar som mardrömmar eller yrsel och används med försiktighet.

Diskutera med din läkare vilket alternativ som passar dig bäst. Följ doseringen noggrant, börja innan resan och fortsätt tills hela behandlingen är avslutad – även efter att du kommit hem.

Egenbehandling: Akut lösning vid misstänkt malaria

Om du reser till ett område där tillgången till sjukvård är begränsad kan du behöva egenbehandling. Detta är en tillfällig åtgärd om du får feber och inte kan nå sjukvård inom 24 timmar.

  • Medicinering vid behov: Ha med dig standby-läkemedel som artemeter/lumefantrin eller atovakvon/proguanil. Använd detta endast vid misstänkt malaria och sök sjukvård så snart som möjligt.
  • Snabbtester: Bär med dig malariatester som kan hjälpa dig att ställa en preliminär diagnos, men de är inte lika tillförlitliga som laboratorietester.

Trots bästa möjliga förebyggande åtgärder är risken för malaria aldrig helt eliminerad. Om du får feber, huvudvärk, muskelvärk eller andra symtom under eller efter resa till ett område med malaria, sök omedelbart vård och informera om att du nyligen varit i ett malariaområde.