Kolera

Information till resenärer

Kolera är en akut diarrésjukdom orsakad av bakterien Vibrio cholerae. Smitta sker via förorenat vatten eller mat. Direkt smitta mellan människor är ovanlig men kan förekomma under epidemier med dåliga sanitära förhållanden. Personer med nedsatt magsyra är mer mottagliga för infektion. Risken för resenärer även i infekterade områden är mycket liten.

Efter infektion koloniserar kolerabakterierna tunntarmen, där de utsöndrar ett bakteriegift (toxin). Koleratoxinet binds till ett tarmcellsenzym som pumpar ut natrium och vatten från tarmcellerna till tarmen. Utsändringen av vatten kan bli mycket kraftig, och en patient med kolera kan förlora 10-15 liter (i värsta fall 20-30 liter) vätska per dygn i rinnande vattentunna diarréer. Då bakterien inte är invasiv är diarréerna inte blodiga.

Inkubationstiden (tid från smitta till symtom) är 2–5 dagar. De flesta infektioner är lindriga eller helt utan symtom, men svår kolera kan ge plötslig och kraftig, vattentunn diarré (”risvattenavföring”) och kräkningar, vilket leder till snabb uttorkning, rubbningar i kroppens saltbalans och i värsta fall död. Utan behandling kan dödligheten vara över 50 %, men med korrekt vätskeersättning är den mindre än 1 %.

Behandlingen bygger på att ersätta vätskeförlusterna. I flertalet fall räcker det med kommersiellt eller egentillblandat vätskeersättningsmedel. Vid svårare intorkning kan krävas intravenös behandling.

Kolera förekommer i många utvecklingsländer och kopplas då till dålig tillgång till rent vatten och sanitet, ofta i samband med krig, konflikter och flyktingsituationer. Under 2023 och 2024 rapporterades fall från länder i Afrika, Asien, Mellanöstern och Amerika.

Länder med pågående (2023/2024) spridning av kolera inkluderar:

  • Afrika: Burundi, Kamerun, Komorerna, Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Malawi, Mayotte, Moçambique, Nigeria, Republiken Kongo, Somalia, Sydafrika, Sudan, Uganda, Tanzania, Zambia, Zimbabwe
  • Asien: Afghanistan, Bangladesh, Indien, Pakistan, Filippinerna.
  • Mellanöstern: Irak, Syrien, Jemen
  • Amerika: Dominikanska republiken, Haiti
Geografisk spridning av kolerafall unde perioden maj till juli 2024 (källa: ECDC).
Klicka på kartan för större bild.

Risken för resenärer från Europa att drabbas av kolera är extremt låg, även om sporadiska importfall förekommer. År 2022 rapporterades 29 fall i nio EU-länder, varav samtliga hade en resehistorik till kolera-drabbade områden. I Sverige har under åren 2004–2022 totalt 15 fall av kolera rapporterats, samtliga vuxna som smittats utomlands.

Allmänna uppskattningar av resenärers risk för kolera baserat på importerade fall till Europa och Nordamerika är i storleksordningen 2-3 per miljon resenärer.

Riskgrupper bland resenärer för smitta inkluderar:

  • Humanitära biståndsarbetare och sjukvårdspersonal i utbrottsområden.
  • Resenärer som av annan anledning (t.ex. för att besöka släkt och vänner) åker till områden med aktiv epidemi och dålig sanitet.
  • Resenärer som konsumerar färsk eller dåligt tillagad fisk och skaldjur i land med endemisk koleraförekomst.

Personer med nedsatt magsyra (även efter medicinering med syrahämmande medel), gravida kvinnor, patienter med nedsatt immunförsvar och personer med blodgrupp O löper större risk att utveckla allvarlig sjukdom om de blir smittade.

Hygien och livsmedelshantering: Drick endast rent eller kokt vatten. Undvik is, rå eller dåligt tillagad mat och skaldjur i länder där kolera förekommer. Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten.

Vaccination: Två orala vacciner är tillgängliga i Sverige:

  • Dukoral®: Skyddar mot kolera och har viss effekt mot turistdiarré. Ges i två doser till vuxna och barn från 2 års ålder.
  • Vaxchora®: Ett levande vaccin som ges i en dos till vuxna och barn från 2 års ålder. Bör undvikas av immunsupprimerade.

Vaccination rekommenderas för biståndsarbetare, sjukvårdspersonal och andra som vistas i riskområden med begränsad tillgång till vatten och vård. Det är också aktuellt för resenärer med hälsotillstånd som ökar risken för svår sjukdom.

Vaxchora kan utsöndras i avföringen i ≥7 dagar och vaccinstammen kan överföras till icke-vaccinerade nära kontakter. Om det finns immunsupprimerade patienter i den närmare omgivningen är det därför säkrare att välja Dukoral®.