Information till resenärer
Smittämnet och smittvägar
Japansk encefalit (JE) är en virusinfektion som sprids via myggbett och kan orsaka inflammation i hjärnan. Viruset tillhör samma familj som dengue- och TBE-virus. Smittan sprids av kvälls- och nattaktiva myggor, framför allt Culex-myggor, som oftast finns nära risfält och grisfarmar. Människor kan inte sprida smittan vidare, eftersom virusnivåerna i blodet inte är tillräckligt höga.
Symtom
De flesta som smittas av japansk encefalitvirus får inga symtom alls, eller bara lätt feber och illamående. I sällsynta fall, färre än 1 av 100, kan sjukdomen bli allvarlig med hjärninflammation. Efter 5-15 dagar efter smittillfället insjuknar man ofta med hög feber, huvudvärk och illamående. Hos vissa försämras tillståndet och kan leda till förvirring, muskelstelhet, förlamning eller kramper.
Om hjärnan påverkas är sjukdomen allvarlig – 20–30% av patienterna dör, och många av dem som överlever kan få långvariga besvär som rörelseproblem eller psykiska förändringar.
Det finns ingen direkt behandling mot viruset. Vården fokuserar på att lindra symtomen.
Förekomst och riskgrupper
Japansk encefalit är vanlig i stora delar av Asien och vissa delar av Stillahavsregionen. Under 2022, med höga temperaturer under El Nino, skedde även utbrott i södra Australien (Queensland, New South Wales, Victoria och South Australia ), men sjukdomen verkar inte ha vidare etablerat sig där.
Risken för att bli smittad är störst på landsbygden, särskilt nära risfält och grisfarmar, där myggorna trivs bäst. Sjukdomen är vanligare under regnperioder och fuktiga månader. Smitta kan förekomma året runt i tropiska områden.
För de flesta turister är risken att bli smittad mycket låg. Korttidsresor till storstäder innebär nästan ingen risk. Däremot är risken högre för dem som bor länge på landsbygden, vistas nära risfält eller har mycket utomhusaktiviteter, särskilt under regnperioden. Resenärer som tillbringar längre tid i riskområden eller gör upprepade besök löper också en högre risk.
Hur man skyddar sig
Det bästa sättet att skydda sig är att undvika myggbett genom att använda myggmedel, bära heltäckande kläder och sova under myggnät eller i rum med myggskydd. Myggorna är mest aktiva på kvällen och natten.
Ett effektivt vaccin, IXIARO®, finns tillgängligt. Det ges i två doser med minst en veckas mellanrum. Vaccination rekommenderas vanligen för resenärer som ska vistas längre än tre veckor i riskområden, eller för dem med hög myggexponering, även vid kortare resor.
Kontakta en vaccinationscentral i god tid före resa för att diskutera ditt skydd.