Information till vaccinatörer och reserådgivare
Smittämnet och smittvägar
Hepatit C-virus (HCV) är ett RNA-virus som orsakar hepatit C. Sju distinkta HCV-genotyper och 67 subtyper har identifierats, vars fördelning varierar geografiskt över hela världen. HCV smittar vanligen via blod och blodprodukter i länder utan screening för HCV eller via kontaminerade injektionsnålar och sprutor (vid intravenöst missbruk eller i sjukvården i resurssvaga länder). Andra, men mer ovanliga smittvägar. är sexuell kontakt, mor-barn-smitta perinatalt, tatueringar och akupunktur, vid tandvårdsbehandling samt genom mänskliga bett.
Symtom
Inkubationstiden är 2-26 (vanligen 4-12) veckor. Symtomen vid akut infektion inkluderar trötthet, illamående, buksmärtor, ikterus med gulfärgning av hud och ögonvitor samt mörkfärgade urin. Symtomen går inte att särskilja från dem vid akut hepatit A och B, men är ofta lindrigare. I många fall är den akuta infektionen symtomatisk.
Cirka 20-30 av infektionerna läker ut spontant, men hos övriga uppstår en kronisk leverinfektion med leverpåverkan (förhöjda ALAT-värden) som kan vara tyst och utan symtom i decennier. Hos cirka 20% av patienterna med kronisk hepatit C ses efter 10-30 år en symtomgivande levercirros som kan utvecklas till leversvikt eller orsaka levercancer (i 3-4% av cirrosfallen).
I vissa fall utvecklas plötsligt en fulminant hepatit med akut leversvikt och hög dödlighet. Risken för detta förefaller vara störst hos kroniska HCV-bärare som också blir infekterade med hepatit A.
Diagnostik och behandling
Serologi för påvisande av anti-HCV IgG med ELISA blir positivt <2 veckor efter insjuknande, men längre tid hos personer med nedsatt immunförsvar, inkl. dialyspatienter). Då serologin inte kan särskilja mellan akut och kronisk infektion kompletteras vid med påvisande och kvantifiering av HCV-RNA med PCR. Genotypning utförs på kroniska hepatit C-fall.
Behandling sker med en kombination av olika antivirala medel.
Epidemiologi
Hepatit C förekommer över hela världen men med kraftigt varierande prevalens. Globalt beräknas >60 miljoner människor vara kroniska HCV-bärare. Överföring sker under hela året i alla klimat, utan något märkbart säsongsmönster. Prevalensen är <1% i de flesta utvecklade länder men är betydligt högre i vissa länder i Östeuropa (inklusive Ryssland och flertalet f.d. Sovjetrepubliker), Ost- och Sydasien, Afrika söder om Sahara och västra delen
TripPrep: HCV-infektion förekommer över hela världen, men prevalensen är mycket låg i den allmänna befolkningen. Högre frekvenser förekommer i Central- och Östasien, Nordafrika och Mellanöstern och delar av Syd- och Mellanamerika (se karta nedan).
Riskgrupper bland resenärer
Risken är generellt låg för resenärer men kan vara väsentlig vid intravenöst missbruk, oskyddat sex med ny partner, sjukvårdskontakter under omständigheter med undermålig hygien (inklusive medicinsk turism och tandvård), akupunktur, tatueringar och piercing.
Prevention
HCV-infektion kan inte förebyggas med vaccination eller läkemedel. Det finns inte heller någon etablerad post-expositionsprofylax för att förhindra smitta, enbart tidigt insatt behandling.
Resenärer kan minska risken för infektion genom att:
- avhålla sig från sex med nya partners eller iaktta säkrare sex;
- vara medveten om riskerna vid medicinska ingrepp och tandvård i samband med resa och i så fall välja klinik med säkra rutiner (kan dock vara svårt att utröna från Sverige);
- vid behov av akut sjukvård på resmålet försöka försäkra sig om användning av steril utrustning och engångsmaterial;
- överväga att ta med sig egna sprutor, injektionskanyler och engångsmaterial för sjukvård vid resa i länder där sådana kanske inte är tillgängliga;
- undvika möjlig blodexponering (tatuering, piercing och akupunktur) om sterilitet inte kan garanteras;
- avstå från intravenöst missbruk.
Resenärer som haft en riskexponering under resa bör kontakta sjukvård för uppföljning efter hemkomsten och omedelbart söka läkare vid tecken på akut hepatit.
Utbrott
F.n. rapporteras inte några mer omfattande smittutbrott av betydelse för rådgivningen till resenärer som ej täcks av ovanstående information.