Hepatit A

Information till resenärer och allmänheten

Hepatit A är en virussjukdom orsakad av hepatit A-virus (HAV), som sprids främst genom förorenad mat och dryck eller direktkontakt med smittade personer. Smittan sker ofta i länder med dålig sanitet. Viruset utsöndras i stora mängder i avföringen och kan överleva länge i miljön, även under frysförhållanden. HAV kan också överföras via kontaminerade ytor eller föremål, men det är ovanligt.

Inkubationstiden (tid från smitta till symtom) är 2–7 veckor. Symtom kan omfatta feber, trötthet, illamående, magont och gulsot (gul hud och gula ögon), särskilt hos äldre barn och vuxna. Små barn uppvisar ofta inga symtom alls, men kan ändå sprida smittan. De flesta tillfrisknar helt inom två månader, men vissa kan uppleva långvariga symtom i upp till sex månader. Allvarliga komplikationer, såsom akut leversvikt, är sällsynta men förekommer främst hos äldre och personer med underliggande leversjukdom.

Det finns ingen specifik behandling utan vården inriktas på att lindra symtomen och ge stöd vid behov.

Hepatit A är vanligast i länder med dålig avloppshantering, särskilt i Afrika, Asien och Sydamerika. I Sverige är sjukdomen sällsynt, och de flesta fall är kopplade till utlandsresor. Risken är högst vid resor till områden med bristande hygien, men sjukdomen kan även spridas via importerade livsmedel.

Riskgrupper bland resenärer: Personer som reser till länder med hög smittrisk, särskilt om de vistas på landsbygden eller äter på ställen med bristande hygien, löper störst risk. Gravida, personer med kronisk leversjukdom och små barn på förskolor kan också vara extra utsatta.

Multinationella utbrott av hepatit A bland män som har sex med män (MSM) har beskrivits även inom EU.

Efter att ha haft Hepatit A är man skyddad för resten av livet. Den stora majoriteten av svenskar har inte haft hepatit A och kan alltså smittas.

Hygien: Noggrann handtvätt och försiktighet med mat och dryck minskar risken men eliminerar den inte helt.

Vaccination: Vaccin mot hepatit A ger ett effektivt och långvarigt skydd. Det ges i två doser, varav den första helst 3–4 veckor före resa och en andra dos 6–12 månader senare för livslång immunitet. Kombinationsvaccin mot hepatit A och B finns också för de som behöver skydd mot båda sjukdomarna. Dessa ges antingen med 2 eller 3 doser.

Vaccination rekommenderas för resor till områden med hög eller medelhög risk för hepatit A, inklusive delar av Afrika, Asien, Latinamerika och vissa östeuropeiska länder. Även personer i riskgrupper, som män som har sex med män, personer med kronisk leversjukdom eller nära kontakter till smittade, bör vaccineras.

Kontakta vaccinationsmottagning för rådgivning och vaccination i god tid inför resa till riskområden.