Information till resenärer och allmänheten
Smittämnet och smittvägar
ETEC är en bakterie som är en vanlig orsak till diarré hos barn i låginkomstländer och den vanligaste orsaken till turistdiarré, och ansvarig för cirka 5-35 % av alla diarré-episoder hos turister.. Bakterien fäster i tunntarmen och producerar bakteriegifter (toxiner – ST och/eller LT) som stör tarmfunktionen, vilket leder till vattnig diarré. Smitta sker via förorenad mat, vatten eller person-till-person-kontakt. ETEC är vanligast i områden med dåliga hygienförhållanden.
Symtom
Symtomen börjar 10–72 timmar efter smitta och inkluderar akut vattnig diarré som kan leda till uttorkning. Tillståndet varar i 1–5 dagar och är oftast självläkande, men kan vara allvarligt för små barn och känsliga grupper. Feber är ovanligt, och diarréerna är inte blodiga. I sällsynta fall kan infektionen kopplas till långvariga IBS-besvär.
Behandlingen består främst av vätskeersättning för att förhindra uttorkning. Tarmstoppande läkemedel kan användas vid lindriga fall, men antibiotika är sällan nödvändigt.
Förekomst och riskgrupper
ETEC är en av de vanligaste orsakerna till diarré hos barn under 5 år i låginkomstländer och står för 30–35 % av alla turistdiarréer i regioner som Afrika, Indien och Latinamerika. Globalt orsakar diarréframkallande E. coli, inklusive ETEC, cirka 100 miljoner fall och 63 000 dödsfall årligen.
Alla som reser till låg- och medelinkomstländer löper risk att drabbas av turistdiarré, särskilt till områden med dåliga hygienförhållanden. Gravida, barn och personer med kroniska sjukdomar är särskilt utsatta för allvarliga komplikationer.
Uppskattningar visar att 10-70 % av alla resenärer till låg- och medelinkomstländer drabbas av turistdiarré, beroende på var de reser (se karta nedan), i extrema miljöer, t.ex. flodfärder på Nilen, kan risken vara ännu högre. ETEC är den främsta orsaken till dessa diarréer och beräknas stå för 30-35% av alla turistdiarréer i Indiska subkontinenten, Afrika och Latinamerika, men bara 7% i Sydostasien där Campylobacter är relativt sätt betydligt vanligare.
Så skyddar du dig
Hygien och mat/dryck: För att minska risken rekommenderas god handhygien och försiktighet med mat och vatten, men det är svårt att eliminera risken helt.
Vaccination: Det finns inget specifikt vaccin som är godkänt mot ETEC, men koleravaccinet Dukoral® kan ge ett måttligt skydd (60–70 %) mot vissa toxinproducerande ETEC och kan vara av värde för resenärer till högriskområden. Vaccinet bör endast användas med vetskap om dess begränsade effekt och vikten av fortsatt hygienförsiktighet.
Dukoral® kan övervägas i följande fall:
- Resor till högriskområden som Indien, tropiska Afrika, Mexiko eller Nilkryssningar.
- Gravida som reser till medel- eller högriskländer.
- Resenärer som vill minska risken för diarré under korta eller kostsamma resor.