Difteri

Information till resenärer och allmänheten

Difteri orsakas av corynebakterier. Dessa bakterier kan producera ett farligt gift (toxin) som orsakar svår sjukdom.

  • Corynebacterium diphtheriae smittar endast mellan människor via hosta, saliv eller kontakt med förorenade ytor. Smittan kan spridas från symtomfria bärare under flera veckor.
  • Corynebacterium ulcerans och Corynebacterium pseudotuberculosis smittar via djur, oftast genom opastöriserad mjölk eller kontakt med infekterade husdjur som kor, getter, katter och hundar.
  • Difteri kan också spridas från sårinfektioner (huddifteri), särskilt i tropiska områden eller bland personer med nedsatta levnadsförhållanden.

Difteri kan orsaka infektion i hals och luftvägar (svalgdifteri) eller huden (huddifteri).

Svalgdifteri börjar med halsont, heshet och feber. Sjukdomen kan snabbt förvärras med andningssvårigheter, förstorade halslymfkörtlar och tjocka, gråa beläggningar i svalget som kan blockera luftvägarna (”äkta krupp”). Toxinet kan orsaka hjärtmuskelinflammation, njurskador och nervförlamningar.

Huddifteri orsakar svårläkta sår, oftast på benen, men leder sällan till svår sjukdom.

Behandlingen består av antibiotika och antitoxin, vilket är viktigt för att förhindra allvarliga skador. Vid tidigt insatt behandling är prognosen god, men dödligheten kan vara så hög som 10% hos ovaccinerade, särskilt om behandling påbörjats sent.

Difteri är sällsynt i länder med välfungerande barnvaccinationsprogram, men sjukdomen är fortfarande vanlig i vissa delar av världen, särskilt i Afrika, Asien och delar av Latinamerika. Huddifteri är vanligast i tropiska områden. Flera större utbrott har inträffat de senaste åren, bland annat i Nigeria, Guinea och Niger.

Sedan 2016 har utbrott av svalgdifteri inträffat i Algeriet, Bangladesh, Gabon, Guinea, Haiti, Indonesien, Kamerun, Mauretanien, Myanmar, Niger, Nigeria, Sydafrika, Ukraina, Venezuela, Vietnam och Yemen. Under 2024 har vi sett stora afrikanska difteriutbrott, främst i Nigeria, Guinea och Niger, men även fall i Sydafrika, Gabon, Mauretanien och Kamerun. 

Resenärer till områden med pågående utbrott löper ökad risk, särskilt om de saknar fullgott vaccinationsskydd. Barn, äldre och personer med begränsad tillgång till sjukvård är särskilt utsatta.

Vaccin mot difteri är mycket effektivt och ges som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. Skyddet upprätthålls med boosterdoser som ges i vuxen ålder.

  • För resenärer till områden med smittrisk rekommenderas en boosterdos om det gått mer än fem år sedan senaste vaccinationen.
  • Vaccinet finns endast som kombinationsvaccin och skyddar även mot andra sjukdomar som stelkramp och kikhosta.

Difteri kan undvikas genom vaccination, god hygien och att undvika nära kontakt med infekterade djur och opastöriserade mjölkprodukter. Inför resor till riskområden är det viktigt att kontrollera sitt vaccinationsskydd.