Information till allmänheten och resenärer
Smittämnet och smittvägar
Covid-19 orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2, som spreds globalt i slutet av 2019 och orsakade en pandemi. Viruset överförs huvudsakligen via luftburen smitta när man andas in smittsamma partiklar, särskilt i trånga utrymmen med dålig ventilation. Det kan också spridas indirekt via kontaminerade ytor när man rör vid ögon, näsa eller mun. Smittan är som störst innan symtomen bryter ut och kan överföras även av personer utan symtom
Sjukdomsbild
Symtomen börjar vanligtvis 5–6 dagar efter smitta och yttrar sig som feber, torrhosta, trötthet, huvudvärk och halsont. Svårare fall kan leda till andningsproblem och lunginflammation. Äldre och personer med underliggande sjukdomar löper högre risk för allvarlig sjukdom. Många får dock milda eller inga symtom alls. En del kan utveckla långvariga besvär som trötthet och ”hjärntrötthet” efter genomgången infektion (långtidscovid).
Smak och luktbortfall är nu mindre vanligt och svår sjukdom ses nu främst hos äldre, multisjuka och immunsupprimerade. Symtombilden liknar mer influensa och den virusutlösta lunginflammationen kommer numera oftast tidigt i förloppet.
Förekomst
Covid-19 förekommer året runt i hela världen. I områden utanför tropikerna är smittspridningen högst under vinterhalvåret.
Hur du skyddar dig
Vaccination
Vaccination är det mest effektiva sättet att skydda sig mot svår sjukdom och död. I Sverige finns flera vaccin som kontinuerligt uppdateras för att skydda mot nya virusvarianter. Vaccination rekommenderas särskilt för äldre och personer i riskgrupper. I februari 2024 fanns erfarenhet från mer 13,5 miljarder covid-19-vaccinationer i hela världen, och denna erfarenhet visar klart att covid-19-vaccination är mycket säkert med få allvarliga biverkningar. Vanliga biverkningar är milda och kortvariga, som ömhet vid injektionsstället och muskelvärk.
Vissa länder kan fortfarande ha kvar krav på grundvaccination (2-3 doser) mot covid-19 för inresa. Kontrollera alltid vilka regler som gäller i just det land som du avser resa till.
Övriga åtgärder för att skydda dig
Vaccin är det allra bästa sättet att skydda sig mot svår sjukdom och död i covid-19. I perioder då mycket Covid-19 är i omlopp går det också att minska risken att bli infekterad genom att följa mer allmänna råd mot luftvägsinfektioner som också skyddar mot andra virusinfektioner, såsom influensa och RSV:
- undvik att vistas nära många människor, inte minst i trånga utrymmen inomhus;
- undvik att peta dig i ansiktet, framför allt om man varit i kontakt med föremål och ytor som nyligen berörts av många människor, t.ex. trappräcken och dörrhandtag;
- tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder eller rengöra händerna med alkoholbaserade, lösningar, geler eller engångsservetter efter du varit i miljöer med andra människor;
- öppna fönster regelbundet för att vädra eller på annat sätt öka ventilationen, alternativt att undvik dåligt ventilerade trånga utrymmen;
- använd munskydd i offentliga miljöer (t.ex. på buss, tåg flyg, på flygplatser och i butiker) i situationer då det inte går att hålla fysiskt avstånd. Munskydd, om det är rätt använt, kan ge ett visst skydd mot att bli smittad av andra, men också skydda omgivningen om man själv är smittsam. Munskydd ska ses som ett komplement till andra åtgärder.
Dessa råd är särskilt viktiga om man tillhör någon av riskgrupperna för svår sjukdom. Vanan att använda munskydd, eller på andra sätt skydda sig mot luftvägssmitta, varierar mellan olika delar av världen, och det är alltid klokt att vara medveten om vad som är socialt accepterat på ditt resmål.