Chikungunyafeber

Information till resenärer och allmänheten

Chikungunya är en virussjukdom som sprids genom stick av myggor, framför allt gula febernmyggan (Aedes aegypti) och tigermyggan (Aedes albopictus). Dessa myggor är dagaktiva och förekommer i tropiska och subtropiska områden. De senaste åren har tigermyggan spridits till södra och mellersta Europa, och det finns en oro att klimatförändringar kan bidra till permanent spridning i Europa. Sjukdomen smittar inte direkt mellan människor, men blodsmitta har beskrivits i enstaka fall.

Tiden från smitta till symtom är 2–12 dagar. En del av de smittade får inga symtom, men de flesta insjuknar plötsligt med hög feber, svår ledvärk, muskelvärk, huvudvärk, illamående och hudutslag. Ledvärken är ofta lokaliserad till händer och fötter och kan vara mycket intensiv. De flesta blir helt återställda inom några veckor, men vissa personer kan drabbas av långvarig ledvärk som kan kvarstå i månader eller år. I sällsynta fall kan komplikationer som hjärtproblem, neurologiska symtom eller svåra ögonbesvär uppstå, särskilt hos äldre och personer med kroniska sjukdomar. Sjukdomen kan förväxlas med denguefeber och zika som har liknande symtom, smittar på samma sätt och ofta finns i samma länder.

Länder där lokal smittspridning av Chikungunya skett 2013-2022.

Chikungunya förekommer i tropiska områden i Afrika, Sydostasien och Stillahavsregionen, där stora utbrott kan drabba en stor del av befolkningen. Under de senaste åren har lokal spridning även rapporterats i Karibien, Amerika och Europa. Mindre utbrott har förekommit i Italien och Frankrike.

Alla som inte haft sjukdomen tidigare kan drabbas, men risken är högst för resenärer till områden med pågående utbrott, särskilt under regnperioden. Äldre personer, nyfödda barn och individer med kroniska sjukdomar löper större risk för allvarliga symtom eller långvariga besvär.

Skydd mot myggbett är det bästa sättet att förebygga chikungunya. Använd myggmedel, heltäckande kläder och sov under myggnät, särskilt i områden med smittrisk. Myggorna är mest aktiva under dagen, tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen.

Ett nytt vaccin, IXCHIQ®, blev godkänt i Europa 2024 och väntas bli tillgängligt i Sverige under 2025. Vaccinet rekommenderas för vuxna över 18 år som reser till områden med hög smittrisk, särskilt vid längre vistelser. Vaccination är ett komplement till andra förebyggande åtgärder mot myggstick. Rådgör med en läkare om vaccinationen är aktuell för din resa.