Information till resenärer
Smittämnet och smittvägar
Maltafeber, eller brucellos, är en sjukdom som orsakas av Brucella-bakterier från djur. Dessa bakterier är tåliga och kan överleva på mark och i opastöriserade mejeriprodukter i upp till två månader. Smittan kräver en mycket låg dos. Människor kan bli smittade genom att äta opastöriserade mejeriprodukter, som färsk getost eller lokalt tillagad glass, eller genom att äta kött som inte är tillräckligt tillagat. Smitta kan också ske vid direkt kontakt med infekterade djur, deras kroppsvätskor eller slaktkroppar. Getter, nötkreatur och svin är de vanligaste smittkällorna, men andra djur som kameler, hundar och bufflar kan också sprida bakterien. Smitta mellan människor är mycket ovanligt men har rapporterats, till exempel under graviditet eller amning.
Sjukdomsbild
Symtomen på maltafeber kan uppträda 2–4 veckor efter smitta, men ibland dröjer det flera månader. Sjukdomen börjar ofta med feber, huvudvärk, frossa, värk i muskler och leder, samt trötthet och sjukdomskänsla. Febern kan komma och gå, med frossa på dagen, feber på kvällen och svettningar på natten. Sjukdomen kan vara långvarig och påverka livskvaliteten under flera veckor eller månader. I vissa fall kan den leda till komplikationer som hjärtinfektioner, meningit eller skelettinfektion, men sådana allvarliga följder är ovanliga för resenärer.
Förekomst och riskgrupper bland resenärer
Varje år rapporteras mer än 500 000 fall av brucellos över hela världen, men mörkertalet tros vara stort eftersom många fall inte rapporteras. De mest drabbade områdena är Medelhavsområdet (särskilt Spanien, Portugal och Grekland), Mellan Östern, delar av Mexiko och Central- och Sydamerika (särskilt Peru) och Sydasien. Ett ökande antal fall rapporteras från västra Asien och delar av Afrika.
Särskilda riskgrupper omfattar:
- Jägare eller resenärer som på annat sätt kan komma i kontakt med infekterade djur, t.ex. vid arbete inom djurhållning.
- Resenärer som konsumerar opastöriserade mejeriprodukter eller dåligt tillagat kött.
- Gravida kvinnor (ökad risk för missfall vid infektion).
- Personer med HIV och låga CD4-tal eller andra tillstånd med nedsatt immunförsvar (ökad risk för svår infektion).
Hur man skyddar sig
Du kan skydda dig mot maltafeber genom att undvika opastöriserade mejeriprodukter, som färsk getost eller lokalt tillagad glass, och bara äta kött som är väl tillagat. Undvik att hantera sjuka eller döda djur, särskilt i områden där maltafeber är vanlig. Om du arbetar med djur under resan, använd alltid handskar och skyddsglasögon för att minska risken för smitta. Som gravid eller om du har ett nedsatt immunförsvar bör du vara extra försiktig med kontakt med djur och råa animaliska produkter.