Information till resenärer
Bakgrund
Semester och resor inbjuder ibland till tillfälliga sexuella kontakter. Resan i sig och känslan av att vara borta från vardagen, kanske i kombination med alkohol, kan öka risken för ett större sexuellt risktagande än vanligtvis, med risk att smittas med en sexuellt överförbar infektion (STI). I många semesterländer är också prostitution utbredd, även i länder där den är olaglig, vilket ytterligare ökar risken för smitta med både botbara och obotbara STI.
Världshälsoorganisationen WHO har uppskattat att det varje år globalt inträffar runt 400 miljoner nya fall av botbara STI (klamydia, gonorré, syfilis och trichomonasinfektion). Över 30 infektioner är sexuellt överförbara, varav flera varken kan botas eller förebyggas med vaccin. Globalt beräknas >500 miljoner vuxna vara infekterade med ett genital herpesvirus; ≈40 miljoner människor är infekterade med hiv; och >300 miljoner med humana papillomvirusinfektioner, orsaken till livmoderhalscancer.
I vissa länder och regioner är frekvensen av STI mycket högre än i Sverige i kombination med högre andel antibiotikaresistenta stammar. Detta medför ökad risk för smitta vid tillfälliga sexuella kontakter och därmed också för vidare spridning i Sverige efter hemkomsten. Särskilt problematisk är den ökande andelen antibiotikaresistenta gonorréstammar, med importfall till Europa från främst Sydostasien. En del av dessa stammar är multiresistenta och mycket svårbehandlade
Säkrare sex
Alla former av vaginala, orala och anala samlag innebär en viss risk för överföring av STI. Den enda varianten av helt säker sex är därför att helt avstå från samlag. I stället för säker sex talar man därför oftast om säkrare sex (engelska: safer sex), vilket i korthet innebär att alltid använda kondom vid samlag, även anala och orala.
Med konsekvent säkrare sex har man ett mycket gott skydd mot såväl HIV-infektion som andra STI. För att skydda måste kondomen vara hel och användas under hela samlaget. Även om kondomer har hög hållfasthet om de används rätt kan de rispas sönder av naglar och spricka vid anala samlag då man inte använt glidmedel. Glidmedel ska vara vatten- eller silikonbaserade, då fett- och oljebaserade glidmedel (t.ex. hudkräm och vaselin) kan lösa upp kondomen.
Vid utlandsresa bör kondomer tas med hemifrån, då kvalitetskraven inte är lika höga i alla länder som i Sverige. Vid inresa till visa länder kan kvinnor som har kondomer i bagaget behöva gömma dessa för att undvika närgångna frågor om sexuella vanor.
Kyssar
Den enda STI som med säkerhet kan överföras via kyssar är infektion med herpes simplex virus (HSV). I teorin skulle dock överföring av HIV och hepatit B och hepatit C kunna ske som blodsmitta om båda parter har blödande sår i munnen, t.ex. efter tandläkarbesök.
Oralsex
Även om överföring av olika smittämnen vid oralsex kan ske åt båda hållen är risken för STI-smitta störst för den som slickar/suger. Det är dock inte ovanligt att gonorré smittar från mun till könsorganen. HIV-virus finns i betydligt högre koncentrationer i blod och spermier, än i livmoderhals- och slidsekret, vilket påverkar risken för smittöverföring. Kondom är bästa skyddet även vid oralsex. Om en kvinna är mottagande part kan en kondom klippas upp och användas som skydd, men detta är långt ifrån säkert.
Vaginalsex
Oskyddat vaginalsex medför alltid risk för överföring av STI. Hos mannen finns HIV inte bara i spermierna, utan även i det sekret, ”försats”, som tidigt utsöndras från penis vid sexuell stimulering. Risken att bli smittad bedöms vara lika stor för båda parter och risken för HIV-smitta ökar dramatiskt om man samtidigt är smittad av annan STI, med sår.
Analsex
Analslemhinnan är betydligt tunnare och mer lättblödande än vaginalslemhinnan. Såväl HIV som andra STI kan överföras vid analsex och smittrisken är ungefär lika stor för båda parter. Kondom med vattenbaserat glidmedel är bästa skyddet. Det finns särskilda kondomer avsedda för anala samlag – om kondomen spricker bör penis omedelbart tvättas med tvål och vatten.