Reseförsäkringar

Råd till resenärer

Oväntade händelser kan inträffa på din resa. Ofta räcker skyddet i din hemförsäkring för att täcka dessa, men om du inte har någon eller ska vara borta längre än 45 dagar behöver du köpa en separat reseförsäkring. Utan en gällande försäkring kan sjukvård utomlands bli mycket dyr och du kan t.o.m. nekas vård. Om du har en pågående sjukdom, planerar att ägna dig åt riskfyllda aktiviteter eller ska besöka ett område som UD avråder från resa till så kontakta ditt försäkringsbolag i förväg för att klargöra vad som gäller för just dig och dina resplaner. Se också till att din försäkring vid behov täcker hemtransport vid allvarlig sjukdom, skada eller andra omständigheter.

Om du reser inom EU samt till Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz och Storbritannien kan du få akut sjukvård på samma villkor som gäller för dem som bor i landet (gäller alltså inte för viss privat sjukvård). Du behöver då kunna visa upp ett EU-kort från Försäkringskassan (i de nordiska länderna räcker det med en giltig id-handling och att du är bosatt i Sverige). Även barn ska ha ett eget kort. Det kan ta 1-2 veckor efter beställningen innan du får hem kortet så var ute i god tid.

Om du inte har något kort och skulle bli sjuk när du är utomlands, så kan du eller din vårdgivare kontakta Försäkringskassan på +46 771 524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du kan också ansöka om ersättning i efterhand.

Sverige har också avtal om sjukvårdsförmåner för följande länder/områden: Algeriet, Australien, Québec (i Kanada), Israel, Brittiska kanalöarna (Jersey, Guernsey och Isle of Man) och Turkiet. Särskilda regler gäller (se Försäkringskassans hemsida)

Reseförsäkringen som ingår i alla hemförsäkringar täcker de flesta sjuk- eller olycksfallssituationer som kan uppstå under en vanlig semesterresa, så det kan vara en onödig utgift att teckna ytterligare försäkringsskydd.

Kolla för säkerhets skull upp vad som täcks av din hemförsäkring och om du behöver ligga ute med pengar för att få ersättning i efterhand eller om eventuella sjukvårdskostnader kan regleras direkt mellan försäkringsbolaget och vårdgivaren.

För resor som varar längre än 45 dagar eller om du kommer att ägna dig åt riskfyllda aktiviteter behöver du komplettera med en separat reseförsäkring. Samma gäller givetvis också om du inte har en egen eller är täckt av någon annans hemförsäkring.

Vissa kroniska sjukdomar eller andra hälsotillstånd ökar risken för att behöva söka sjukvård utomlands. I sådana fall är det inte säkert att reseskyddet gäller och försäkringsbolaget kan kräva en medicinsk förhandsbedömning.

Blir du akut sjuk eller skadad under din resa, kontakta snarast ditt försäkringsbolag eller den larmcentral som är knuten till försäkringsbolaget. Ta också med dig kopior (gärna på engelska) på dina försäkringshandlingar (papper och elektroniskt).

Vem gäller försäkringen för?

Reseskyddet i hemörsäkringen gäller normalt för alla dem som är skrivna på samma adress som den som tecknat hemförsäkringen. Vissa försäkringsbolag kräver att alla som täcks ska vara namngivna i försäkringsbrevet. Barn under 18 år som du har vårdnaden om täcks normalt av hemförsäkringen även om de inte är skrivna på samma adress. Även barnbarn under 18 år som gör en utlandsresa med dig omfattas om barnets vårdnadshavare inte är med på resan.

Om du saknar hemförsäkring, ska vara utomlands längre tid än 45 dagar, eller ägna dig åt vissa riskfyllda aktiviteter behöver du en separat reseförsäkring. Vad som räknas som riskfylld aktivitet kan variera mellan försäkringsbolagen, men kan t.ex. gälla off pist-åkning, djuphavsdykning, bergsklättring och hängglidning. Kolla därför noga upp i förväg om din tänkta aktivitet täcks eller inte.

Liksom vad gäller reseskyddet i hemförsäkringen så täcker den separata reseförsäkring vanligtvis nödvändiga och skäliga kostnader om du blir akut sjuk eller drabbas av ett olycksfall på din resa.

Innan du bokar en resa bör du kontrollera vilket avbeställningsskydd du och dina medresenärer omfattas av. Oftast ingår det ett avbeställningsskydd i mer omfattande hemförsäkringar alternativt i din kortförsäkring om du betalt med ett kredit- eller betalkort. Skyddet täcker vanligen avbokningar p.g.a. sjukdom eller skada hos någon av resenärerna eller en nära anhörig. Reglerna kan dock variera från bolag till bolag.

Om du inte är skyddad på annat sätt kan du ofta tecken ett särskilt avbeställningsskydd i samband med att du bokar din resa. Innan du gör det så kolla upp vad du redan är täckt av så att du inte behöver betala dubbelt.

Reseskyddet i hemförsäkringen täcker inte sjukdom och skada utomlands om du vistas där för att arbeta, praktisera eller studera.

Om du inte täcks av försäkringar från din arbetsgivare eller skola behöver du (innan du lämnar Sverige) köpa en särskild försäkring som täcker kostnader i händelse av akut sjukdom, olyckshändelse eller överfall.

Försäkringen du tecknar bör också täcka hemtransport vid livshotande skada, stöldskydd, rättsskydd och ansvarsskydd. Maxbeloppet varierar mellan olika försäkringsbolag så jämför gärna så att du inte står skyddslös om kostnaderna löper iväg.