Mat, dryck och hygienråd

Information till resenärer

 

Nya matupplevelser är ofta en höjdpunkt på utlandsresan, men innebär också en risk att få delar av den spolierad av turistdiarré och andra mag-tarmsmittor, t.ex. hepatit A.

Sådan smitta sker vanligen via mat och vatten som förorenats med bakterier, virus och parasiter från tarmen på infekterade människor och djur. Ibland är vattnet eller mat som skaldjur förorenade redan från början, t.ex. från orenat avloppsvatten. I andra fall sker smittan från infekterad kökspersonal eller via flugor.

Genom att följa nedanstående mat-, dryck- och hygienråd kan man göra en hel del för att minimera risken för turistdiarré, men det går inte att helt eliminera den. I slutändan är det också ett personligt val mellan hur begränsad man vill vara och vilka risker man vill ta.

Undvik ljummen mat: Kall mat ska serveras kall och varm mat ska serveras varm. Om du väljer mat från en buffé eller salladsbar, se till att den varma maten är rykande varm och den kalla maten är väl kyld. Bakterier som orsakar matförgiftning växer snabbt när maten håller temperaturer 8-55°C.

Torr eller förpackad mat: De flesta bakterier kräver en fuktig miljö för att växa, så mat som är torr, såsom flingor, nötter och potatischips är vanligtvis säkra. Konserver och livsmedel i industriförpackningar, t.ex. kex och choklad, är i allmänhet säkra om inte förpackningarna öppnats och hanterats av en annan person.

Frukt och grönt: Frukt och grönsaker är vanligtvis säkra att äta om du skalat dem själv eller tvättat dem i buteljerat vatten. Undvik uppskuret frukt och grönt, t.ex. i sallader och färska örter (inklusive garnering i drycker, t.ex. myntablad i mojitos) där dricksvatten kan vara osäkert. Undvik också salsa och såser gjorda av färska frukter eller grönsaker, samt färska bär, särskilt hallon som är svåra att tvätta.

Råa eller otillräckligt tillagade livsmedel: Avstå också från skaldjur, kött som är blodigt eller rosa inuti, opastöriserade mejeriprodukter och livsmedel som tillagats med marinering i stället för upphettning. Undvik rätter som innehåller råa eller dåligt tillagade ägg, t.ex. majonnäs, vissa såser eller desserter (t.ex. mousse). Undvik opastöriserade ostar och andra mejeriprodukter om du är gravid eller har ett nedsatt immunförsvar, då dessa kan innehålla Listeriabakterier.

Gatumat: Bör i första hand undvikas, men följ annars ovanstående regler. Maten ska vara rykande varm och tillagad framför dina ögon. Undvik lösglass.

Vatten: Drick inte kranvattnet i länder där kranvattnet kan vara förorenat. Undvik att svälja vatten när du duschar. Borsta tänderna med buteljerat vatten på flaska eller renat vatten. Knyt gärna ett färgat band runt badrumskranen för att påminna dig om att inte dricka eller borsta tänderna med kranvatten. När du besöker platser med okänd vattenkvalitet kan du koka vattnet i >3 minuter eller själv rena vattnet med filtrering och eller kemisk behandling för att göra det säkrare att dricka.

Is: Använd inte is på resmål med begränsad tillgång till rent vatten och det finns en risk att isen är gjord på kranvatten.

Fruktjuicer: Välj fruktjuice från förseglade kartonger, då färskpressad fruktjuice kan ha gjorts med otvättad frukt och/eller spätts ut med kranvatten.

Drycker på flaska eller burkar: Buteljerat vatten i fabriksförslutna flaskor är vanligen säkert, men i vissa länder förekommer det att sådana flaskor återanvänds och fylls med kranvatten med manipulerade korkar som efterliknar fabriksförseglingen. Öl, vin, sprit och kolsyrade drycker är vanligen säkra, men avstå från kolsyrat vatten på karaff.

Varma drycker: Varmt kaffe eller te bör vara säkert om det serveras rykande varmt. Det är okej att låta det svalna innan du dricker. Var försiktig med att tillsätta annat som kan vara förorenat, t.ex. grädde eller citron. Socker är vanligtvis okej att äta eftersom det är torrfoder.

Mejeriprodukter: Pastöriserad mjölk från en förseglad förpackning är vanligtvis säker att dricka. Drick inte opastöriserad mjölk, eller mjölk som förvaras i öppna behållare, såsom kannor, som kan ha stått i rumstemperatur.

Alkohol: Ren sprit och öl direkt ur flaska är säkert, men undvik drinkar med is, färska juicer och citronskivor.

Färskpressad juice: Undvik fruktjuicer som färskpressats av någon annan. Det går bra att dricka egen-pressad fruktjuice om du skalat frukten själv eller tvättat den noga i rent buteljerat vatten..

Mjölkersättning: Om du tillreder modersmjölksersättning, se till att använda en säker vattenkälla enligt ovan.

  • Tvätta alltid händerna med tvål och rent vatten:
    –innan du äter och dricker,
    –före och efter matlagning, särskilt rått kött,
    — efter toalettbesök eller blöjbyte,
    — efter att ha besökt matmarknader,
    — efter att ha rört vid levande djur.
  • Om tvål och vatten inte är lättillgängligt kan du använda ett alkoholbaserat handsprit som innehåller minst 60 % alkohol.
  • Diska servis, bestick, glas, koppar och köksredskap noggrant före och efter användning med diskmedel och rent vatten. Spritservetter kan användas för att rengöra dem om du inte har tillgång till diskmedel och rent vatten
  • Se till att barn inte stoppar saker – inklusive sina smutsiga händer – i munnen. Om möjligt, förhindra att spädbarn kryper på smutsiga golv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *