Graviditet och resa

Information till gravida kvinnor inför resa

Att resa kan vara mycket givande och det är många som ser graviditeten som en möjlighet till nya upplevelser innan småbarnsperioden. Reserelaterade tillstånd eller sjukdomar på många håll i världen medför dock både risk för mer allvarlig sjukdom hos den gravida kvinnan och graviditetskomplikationer – i värsta fall både och.

Att resa under graviditeten kräver därför extra planering och försiktighet för att göra resan så givande, säker och riskfri som möjligt.

Även om resa under graviditet inte är helt riskfritt, innebär det inte att resan alltid måste ställas in. I många länder är sjukvården av väl så hög klass som i Sverige och med tillräckligt bra försäkring är du i trygga händer om något inträffar. Flera försäkringsbolag (kontrollera hemförsäkringen) ansvarar inte för graviditetskomplikationer som inträffar efter vecka 28 och många flygbolag har en övre gräns för resa vid graviditetsvecka 37. 

Som gravid bör du dock inte åka till låginkomstländer av många skäl:  

  1. Vissa infektionssjukdomar får ett svårare förlopp under graviditet (exempelvis malaria, listeriainfektion och amöbainfektion). 
  2. Vissa infektionssjukdomar innebär en ökad risk för fosterskador (ex. toxoplasmainfektion som är betydligt vanligare redan i Frankrike). 
  3. Vissa infektionssjukdomar ökar risken för missfall (redan en svårare diarréepisod ökar risken). 
  4. Det finns en risk för att utsättas för fosterskadande läkemedel i onödan eftersom medvetenheten om vilka läkemedel som innebär risk för fostret är sämre. 
  5. Det finns också en liten risk för att drabbas av en sjukdom som måste behandlas med läkemedel som kan vara fosterskadande (ex afrikansk sömnsjuka). 
  6. Sjukvården har sämre resurser vid eventuella graviditetskomplikationer inklusive missfall.  

Ovanstående gäller alldeles särskilt om du som gravid har någon/några andra riskfaktorer. Gravida som ändå flyger lång väg skall uppmuntras att vara uppe ur stolen och röra sig varje timme. 

När riskerna för svår sjukdom och graviditetskomplikationer bedöms vara stora avråder vi från resa helt och hållet, alternativt uppmuntrar dig och ditt resesällskap att ändra era resplaner. Detta gäller t.ex. i områden där det förekommer malaria eller zikavirusinfektion, men också resa till länder där omedelbar tillgången till avancerad medicinsk vård i händelse av graviditetskomplikation är begränsad.

Längre resor, inte minst till låg- och medelinkomstländer, bör föregås av besök och undersökning på MVC för att säkerställa att graviditen fortlöper som förväntat och att mamman inte har några risktillstånd som behöver vägas in. Gravida kvinnor bör också ta med en kopia av sin mödravårdsjournal.

Högriskgraviditeter 

Vissa graviditeter medför särskilt stor risk för komplikationer, vilket bör finnas med i reseplaneringen. Dessa innefattar bl.a.:

  • Tidigare missfall 
  • Försvagad livmoderhals (cervixinsufficiens)
  • Tidigare extrauterin graviditet (fostret utanför livmodern)
  • Tidigare för tidig födelse 
  • Tidigare eller aktuella ”fel” på moderkakan 
  • Hotande missfall eller vaginal blödning 
  • Tvillinggraviditet
  • Tidigare havandeskapsförgiftning (eklampsi), högt blodtryck eller diabetes 
  • Tidigare infertilitet eller svårigheter att bli gravid 
  • Förstagångsgravid äldre än 35 år  

Till sidtoppen

Om du är välinformerad och gör de rätta förberedelserna kan dock de flesta resor ske med hög säkerhet både för dig och ditt väntade barn

Vid besöket på vaccinationsmottagningen inför resan bör du tillsammans med läkaren eller sjuksköterskan där gå igenom din resplan, inklusive boende, planerade aktiviteter och olika destinationer.

Under resan bör du undvika ovana, intensiva fysiska aktiviteter. Simning och snorkling går vanligtvis bra, men dykning med tuber bör undvikas p.g.a. risk luftblodproppar hos fostret vid uppstigningen. Att rida, cykla eller åka motorcyklar innebär risk för olyckstillbud med våld mot buken. Risken för blodproppar i ben eller lungor under längre flyg- eller bussresor är också många gånger större hos dig som gravid resenärer. Skulle en sjukdom eller oclycka inträffa bör du söka läkarvård på ett tidigt stadie.

Till sidtoppen

All vaccination, och detta gäller inte minst dig som gravid, är alltid en avvägning mellan risker och nytta – och i ditt fall även för ditt väntade barn.

Riskerna för vaccinorsakade graviditetskomplikationer är mycket små, men skulle något gå fel under graviditeten är det lätt att sätta detta i samband med vaccinationen även om orsaken ligger någon helt annanstans.

I vissa situationer när du som gravid inte bör vaccineras kan det vara av värde att vaccinera den omgivande familjen för att skydda dig och det väntade barnet.

Det är också stor skillnad på vacciner. Vissa vacciner ska aldrig ges till gravida, medan andra rekommenderas just under graviditeten.

Nedanstående rekommendationer är hämtade från Kunskapscentrum för infektioner under graviditet (InfPreg) där du kan läsa mer.

Vaccin som aldrig skall ges under graviditet
  • Levande försvagat vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund.
  • Levande försvagat vaccin mot vattkoppor
  • Levande försvagat vaccin mot bältros (herpes zoster)
  • Avdödat vaccin mot humant papillomvirus (HPV).
Vaccin som är onödiga att ge just under graviditet
  • Avdödat vaccin mot TBE
Vaccin som endast ges vid reell smittrisk

Dessa vacciner är antingen inte tillräckligt utprövade på gravida för att anses helt säkra eller medför en viss känd risk. Vaccinering blir därför enbart aktuell när risken för sjukdom bedöms vara högre än risken med vaccination. Ett bättre alternativ kan vara att avstå från resa eller ändra resplanerna

  • Levande försvagat vaccin mot gula febern.
  • Inaktiverat vaccin mot pneumokocker.
  • Avdödat vaccin mot rabies.
  • Avdödat vaccin mot hepatit B.
  • Avdödat vaccin mot japansk encefalit.
  • Vaccin mot meningokockinfektion.
  • Vaccin mot tyfoid.
Vaccin som kan ges utan hänsyn till graviditet

Vaccin mot polio,  difteri och tetanus är synnerligen väl utprövade och kan utan risk ges till gravida på vanliga indikationer.

Vacciner som är särskilt lämpliga att ges till gravida
  • mRNA-vaccin mot Covid-19.
  • Vaccin mot influensa.
  • Avdödat vaccin mot pertussis.
  • Vaccin mot RS-virus
  • Vaccin mot hepatit A .
  • Inaktiverat vaccin mot kolera (Dukoral®).

Till sidtoppen

Turistdiarré

Gravida kvinnor med diarré är mer känsliga för dehydrering än icke-gravida resenärer. Det är därför extra viktigt för denna grupp att iaktta strikt handhygien och följa rekommendationer avseende mat och dryck samt vattenrening. Att dricka vatten på flaska eller kokt vatten är att föredra framför kemiskt behandlat eller filtrerat vatten. Gravida kvinnor bör inte heller konsumera vatten renat med jodhaltiga föreningar på grund av potentiella effekter på fostrets sköldkörtel. Man bör även vara frikostig att rekommendera Dukoral® mot LT-producerande ETEC (se även ovan).

Intestinala protozoinfektioner, t.ex. Cryptosporidium, Entamoeba histolytica och Giardia kan orsaka akut behandlingskrävande gastroenterit med allvarlig uttorkning, men också kronisk malabsorption som kan resultera i dålig fostertillväxt. E. histolytica kan också orsaka invasiv sjukdom, inklusive amebisk leverböld och kolit.

Covid-19

Gravida kvinnor löper en ökad risk för allvarlig intensivvårdskrävande covid-19-infektion jämfört med icke-gravida personer. Denna risk kan öka ytterligare vid andra samtidiga medicinska riskfaktorer, t.ex. kronisk njursjukdom, diabetes, obesitas. Dessutom löper gravida personer med covid-19 större risk för för tidig födsel och andra negativa graviditetsutfall. För vaccination se ovan.

Hepatit A och Hepatit E

Hepatit A och Hepatit E sprids båda via fekal–oral väg. Hepatit A har rapporterats öka risken för placentaavlossning och för tidig förlossning. Hepatit E är orsakar oftare allvarlig sjukdom under graviditeten. Särskilt gravida kvinnor med HEV-1-infektion, och som infekterats under tredje trimestern, kan utveckla en fulminant leversvikt med en dödlighet på 15-30%, och löper också risk för spontan abort och för tidig förlossning. Hittills har inga bevis visat allvarliga utfall associerade med HEV-3-infektion hos gravida personer.

Listerios och toxoplasmos

Listerios och toxoplasmos är livsmedelsburna sjukdomar av särskilt intresse under graviditeten då infektionen kan passera placentabarriären och orsaka spontan abort, dödfödsel eller medfödd eller neonatal infektion. Gravida resenärer bör rådas att undvika opastöriserade ostar och okokta eller dåligt tillagade köttprodukter. Risken för fosterinfektion ökar med graviditetslängden, men infektionens svårighetsgrad minskar.

Malaria

Malaria utgör en särskild risk för gravida kvinnor, med potentiellt allvarliga konsekvenser både för mamman och fostret. Gravida kvinnor har en ökad mottaglighet för malaria på grund av förändringar i immunförsvaret, vilket gör dem mer sårbara för infektion. Om en gravid kvinna smittas kan det leda till komplikationer som anemi, för tidig födsel, låg födelsevikt eller i värsta fall fosterdöd. Dessutom kan malaria påverka placentan, vilket ökar risken för infektion och komplikationer för barnet. Gravida kvinnor bör därför i första hand avrådas från att resa till malariaområden, men om de ändå reser är det extra viktigt med ett gott myggskydd. Vid behov av medikamentell profylax är meflokin (och klorokinfosfat) de enda preparaten som säkert kan användas under hela graviditeten.

Oropouchefeber

Oropouchefeber är en syd- och mellanamerikansk tropisk virusinfektion orsakad av Oropouche orthobunyavirus (OROV), vilka främst infekterar människor via bett av Culicoides-knott, men som också kan överföras av Aedes och Culex-myggor. I juli 2024 utfärdade Pan American Health Organization (PAHO) en epidemiologisk varning rörande 4 fall i Brasilien av vertikal överföring av OROV under graviditeten med fosterdöd och missbildningar (mikrocefali). För närvarande pågår utredningar för att fastställa risken med oropouchefeber under graviditet. I avvaktan på mer information bör gravida avrådas från icke nödvändiga resor till områden med smittspridning.

Zikavirusinfektion

Zikavirus (ZIKV) sprids främst genom bett av infekterad Aedes-myggor (Ae. aegypti och Ae. albopictus) men kan också överföras sexuellt. Sjukdomen i samband med Zika kan vara asymtomatisk eller mild; vissa patienter rapporterar akut konjunktivit, feber, ledvärk och utslag som varar i flera dagar till en vecka efter infektion. Vid ZIKV-infektion under graviditet drabbas drygt 5% av fostren av zika-associerat kongenitalt syndrom och upp till 7% av de övriga graviditeterna slutar med missfall. Av de till synes friska nyfödda barnen kommer en okänd andel att utveckla mer lindriga långtidskomplikationer. Risken för zika-associerat kongenitalt syndrom är större vid smitta tidigt i graviditeten; 8% under första trimestern, 6% under andra trimestern och <4% under tredje trimestern. Gravida kvinnor bör därför avrådas från att resa till områden med Zika-utbrott och även under hela graviditeten undvika sex utan kondom med någon som har rest till ett riskområde (se mer under sjukdomssidan).

Till sidtoppen